ALKMAAR - Op 26 januari werden meerdere woningen aan het Cornelis Evertsenplein ernstig gedupeerd door een heftige brand. 

Deze begon als een slaapkamerbrand, maar vreemd genoeg kon de brandweer niet voorkomen dat t uit de hand liep. Meerdere bewoners moesten in allerijl zich in veiligheid brengen, met achterlating van hebben en houwen. Die dus of verbrandde of door bluswater vernield werd.

Daarna ging het met de opvang mis. Een bewoner liep zelfs 4 dagen getraumatiseerd rond. Een andere bewoner mocht maar tot 10 februari in de opvang in het hotel, en daarna zelf maar uitzoeken.

Op de foto's zie je de huidige staat van het aanrecht na alle nattigheid. De motivatie van WoonWaard was destijds om er niets aan te doen: we gaan binnenkort renoveren werd er een paar jaar gezegd. 

In 2010 vond er een ‘Groot Onderhoud’ plaats. WoonWaard liet weten aan de bewoners dat ze tijdens al deze werkzaamheden in de woning diende te verblijven, van vervangende woonruimte was geen sprake.

Het verwijderen van een tegelvloer in de keuken die asbest bevat en een volledige renovatie (optimalisatie volgens Marco de Winter van Helder Vastgoed) van keuken en douche in een behoorlijk klein appartement, wekenlang in de herrie en in het stof, werklui die in- en uitlopen, douchen en naar het toilet in een leegstaande woning verderop; was niet te doen voor de bewoners.

Een bewoner is toen zelf op de boerderij van een overleden kennis gaan bivakkeren, een jaar of zes….. Net zo koud en vochtig, maar wel lekker rustig.

Nog steeds is er aan de woningen (die al meer dan 10 jaar spreekwoordelijk onbewoonbaar zijn, en nu helemaal) niets gedaan.