Mede dankzij de oplettendheid van inwoners van de gemeente Langedijk heeft de politie de afgelopen weken bij twee verschillende gebeurtenissen verdachten op heterdaad kunnen aanhouden.


Burgemeester Hans Cornelisse heeft de burgers daarvoor bedankt. “Dit zijn goede voorbeelden van oplettende inwoners die de politie helpen”, aldus de burgemeester.

In de week voor kerst merkte een mevrouw die woont aan de Dijk een verdachte situatie op. Op het erf bij de buren liep een man die zich verdacht gedroeg. De mevrouw besloot daarop de politie via 112 te bellen en bleef aan de lijn tot de politie er was. De toegesnelde agenten konden de verdachte direct aanhouden, de verdachte werd op heterdaad betrapt van diefstal. De verdachte bleek ook de buit van een eerdere inbraak bij zich te hebben.

Een week later zag een jongeman op de Grootoort een man met een werkjas en -broek onder een hek doorkruipen om met behulp van een ijzerzaag een koperkabel door te zagen. De jongen alarmeerde de politie en achtervolgde de verdachte. Op aanwijzingen van de jongeman konden de agenten de koperdief inrekenen in een woning.

Op heterdaad
Burgemeester Hans Cornelisse benadrukt het belang van het waarschuwen van de politie bij verdachte situaties: “In december hebben een aantal inwoners de Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven penning ontvangen. Daarbij werd ook de belangrijke rol van inwoners benadrukt: zij zijn de extra oren en ogen van de politie. Door alert te zijn en verdachte situaties te melden vergroten we de kans dat de politie verdachten op heterdaad kan aanhouden. Wij roepen inwoners dan ook op om bij verdachte situaties 112 te bellen.”

Bel 112 bij verdachte situaties
U kunt het beste letten op het gedrag van personen die in uw buurt lopen. U weet zelf wat normaal is in uw wijk. U weet wanneer er bekende of onbekende mensen langslopen en welke routes er normaal gesproken gereden en gefietst worden. Plekken waar het logisch is om stil te staan of waar je juist doorloopt. Afwijkend gedrag kan betekenen dat er een inbreker op onderzoek uit is. Bel dan meteen de politie op 112. Anoniem melden kan natuurlijk ook, via 0800-7000.