Het is voor criminelen heel eenvoudig om misbruik te maken van de nieuwe betaalpassen waarmee consumenten contactloos kunnen afrekenen aan de kassa. Anders dan gedacht is het mogelijk om zo ongemerkt heel veel geld te jatten.  “Zelfs dwars door een stevige damestas kunnen criminelen tegenwoordig met een apparaatje geld van een pinpas afhalen.

Deze man werd bijvoorbeeld afgelopen week gespot in het openbaar vervoer met een zogenaamd POS (Point of Sale) apparaat. Met dit apparaat kan hij ongestoord geld (tot maximaal € 25) van uw rekening plunderen door gebruik te maken het contactloze betalingssysteem dat bij veel banken/bankpassen standaard AAN staat. Het enige wat hij in deze hoeft te doen is het bedrag invoeren en zo dicht mogelijk tegen u en uw portemonnee aan te staan.

Wij raden consumenten aan om hun contactloze bankpas te beschermen tegen zakkenrollers. Sommige banken zoals ABN Amro verstrekken daarvoor speciale hoesjes. Een huis-tuin-en-keukenoplossing is iets van metaal om de bankpas te doen. Dat kan een portemonnee zijn met een metalen behuizing of een stukje aluminiumfolie. Dat blokkeert het uitlezen van de NFC-chip in de pas. DEEL dit bericht zo vaak mogelijk.