HEERHUGOWAARD - De rechtbank Noord-Holland heeft drie mannen (19, 23 en 23 jaar) veroordeeld voor hun aandeel in pogingen tot overval op een nagelstudio en snackbar in Heerhugowaard. Dat gebeurde op 23 november 2019. De 19- en 23-jarige probeerden de nagelstudio en snackbar te overvallen, de andere 23-jarige was op de hoogte van het plan en bestuurde de vluchtauto.


De 19-jarige verdachte heeft 450 dagen jeugddetentie opgelegd gekregen, waarvan 253 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. De 23-jarige man heeft 28 maanden celstraf gekregen waarvan 12 maanden voorwaardelijk. En de andere 23-jarige man, die de vluchtauto bestuurde, heeft 20 maanden celstraf opgelegd gekregen waarvan 10 maanden voorwaardelijk.

Poging tot overvallen
De 19- en 23-jarige mannen probeerden eerst de nagelstudio te overvallen. Ze hadden een vuurwapen en een mes bij zich. De andere 23-jarige man bestuurde de vluchtauto en zette de twee af. Nadat de overval op de nagelstudio was mislukt, stapten ze gezamenlijk weer in de auto en probeerden ze het opnieuw bij de snackbar. Daar is een worsteling ontstaan met enkele klanten en is met een mes op de vitrine geslagen. Ook deze overval verliep niet zoals gepland. De verdachten stapten wederom in de auto en zijn gevlucht. Beide keren hebben de verdachten geen buit gemaakt.

De verdachten hebben met hun twee pogingen tot overvallen voor veel angst en stress bij de slachtoffers en getuigen gezorgd, onder wie jonge kinderen die op de plaats van de overvallen aanwezig waren. De verdachten hebben blijkbaar niet nagedacht over de vaak traumatische gevolgen die zo’n gebeurtenis voor slachtoffers kan hebben. Een dergelijk feit wordt in de samenleving in het algemeen als zeer bedreigend ervaren en vergroot de gevoelens van onrust en onveiligheid, oordeelt de rechtbank.

Strafoplegging
De rechtbank vindt dat voor alle drie de verdachten een deels voorwaardelijke celstraf op zijn plaats is. In het geval van de 19-jarige verdachte past de rechtbank na advies van deskundigen het adolescentenstrafrecht toe. Volgens deze deskundigen lijkt de verdachte niet goed in staat om de risico’s van zijn gedrag goed in te schatten. De verdachte is volgens hem nog beperkt zelfstandig en afhankelijk van structuur en zorg. Hij is op dit moment opgenomen in een GGZ-instelling, waar hij van de rechtbank voorlopig nog moet blijven. Ook heeft de rechtbank aan hem nog andere voorwaarden opgelegd waar hij zich aan moet houden.

In het geval van de 23-jarige verdachte weegt de rechtbank mee dat hij eerder voor een vermogensdelict is veroordeeld en dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is door psychische stoornissen. Daarom legt de rechtbank ook hem enkele voorwaarden op, zoals opname in een zorginstelling na afloop van zijn celstraf.

In het geval van de andere 23-jarige verdachte weegt de rechtbank mee dat hij slechts de vluchtauto heeft bestuurd. Hij nam zelf niet deel aan de pogingen tot overval, maar hij is wel medeplichtig aan wat er is gebeurd. Ook hij moet zich na zijn celstraf houden aan enkele voorwaarden, zoals een verplichting om deel te nemen aan een training cognitieve vaardigheden.