LANGEDIJK - Op donderdag 21 september viert De Duizend Eilandenschool in Noord-Scharwoude dat zij de eerste stroomneutrale school is van de gemeente Langedijk! Slim Opgewekt verving alle conventionele verlichting door ledverlichting waardoor de school al veel energie bespaart. En alle energie die de school na besparing nog nodig heeft, wekt De Duizend Eilanden zelf op met de 45 zonnepanelen die Slim Opgewekt op het dak legde.

Speur mee met Detective D

Maar dat is niet alles, bewustwording bij de leerlingen van De Duizend Eilanden is minstens net zo belangrijk. Het creatieve team van Slim Opgewekt neemt de kinderen mee in wat er op hun school verandert en maakt ze bewuster van de omgang met (duurzame) energie. Zo startte de school met Slim Opgewekt op 4 september de campagne ‘Speur mee met Detective D’. Door middel van spannende energie-opdrachten leren de kinderen niet alleen over duurzame energie, maar ontdekken ze ook een code. Met die code kan Detective D de nieuwe installatie op het dak laten werken. Ten minste, als het de juiste code is natuurlijk. Voor de kinderen spannend tot op het laatste moment.

Duurzame wensen en code invoeren

Een van de opdrachten bestaat uit het maken van duurzame wensen. De kinderen bedenken hoe de wereld er, volgens hen, over 15 jaar uitziet. Tijdens de finale stoppen we al deze mooie en creatieve wensen in een tijdscapsule die we onder een mysterieuze mist voor 15 jaar begraven onder het schoolplein! Een mooie reden om na 15 jaar met elkaar de capsule op te graven en te kijken of deze wensen al waarheid zijn. Natuurlijk gaat Detective D tijdens de finale checken of de gevonden code wel klopt. Die hebben we immers nodig om het zonnestroom-systeem goed werkend te houden. Kan Detective D de juiste code wel op tijd invoeren?

Praatje van de directeur en wethouder

Tijdens de finale vertellen zowel directeur Eric de Jager en wethouder Bert Fintelman over hun ervaring met de duurzame veranderingen. Aansluitend neemt de school van Slim Opgewekt haar duurzaamheidsdiploma in ontvangst.