‘Ik heb altijd alles met veel plezier gedaan’

SINT PANCRAS – Stichting Dorpshuis De Geist uit Sint Pancras neemt na tien jaar afscheid van haar voorzitter Herbert Baan. Kort na de grote brand - in 2003 - werd Herbert gevraagd om voorzitter te worden. Dit heeft hij jarenlang met passie en plezier gedaan. Zijn aangekondigde vertrek viel de stichting zwaar; ze gaan hun voorzitter enorm missen.
De van oorsprong Amsterdammer woont al ruim veertig jaar in Sint Pancras en zet zich op allerlei manieren in voor ‘zijn dorp’. “Ik kom uit de mooiste stad van Nederland, maar woon met veel plezier in het mooiste dorp van Nederland”, lacht Herbert. “Mijn vrouw komt uit Sint Pancras, ik heb haar hier ontdekt en ben toen hier, bij haar, gaan wonen. Sint Pancras is een mooi dorp, het is het waard om je best voor te doen.” En dat heeft Herbert gedaan! Naast een drukke baan heeft hij zich altijd als vrijwilliger ingezet in zijn dorp. Hij begon als voorzitter van de Welzijnsraad, vervolgens werd hij voorzitter van CDA Sint Pancras. Hij was twaalf jaar lang voorzitter van het oranjecomité en vanaf 1982 was hij fractievoorzitter van dorpspartij Sint Pancras en daarna zat hij nog eens twee jaar in de gemeenteraad van Langedijk. Ook was hij scriba voor de gereformeerde kerk van Sint Pancras.
Brand
“Ik werd gevraagd om voorzitter te worden voor Stichting De Geist. En daar heb ik geen spijt van gekregen; ik heb altijd alles met veel plezier gedaan.” Onder zijn toezicht werd het dorpshuis een ‘bedrijf’. De Geist had na de brand in 2003 grote financiële problemen. De opbouw kostte veel geld en tegelijkertijd wilde de stichting vernieuwen en verbeteren. Daarnaast zorgde de financiële crisis voor de nodige ongemakken. In 2013 moest de stichting noodgedwongen afscheid nemen van een groot deel van het personeel. “Lange tijd dachten we dat de crisis aan onze deur voorbij ging, maar uiteindelijk kregen wij er ook mee te maken. Dat was een moeilijke tijd, toch kijk ik terug op een mooie periode; de lening is in de tien jaar dat ik hier voorzitter was aanzienlijk teruggebracht en daar ben ik trots op. Na de brand moesten we op zoek naar inkomsten. We hebben toen geprobeerd zoveel mogelijk verenigingen terug te halen. Met nieuwe activiteiten en de barinkomsten zijn we er in geslaagd de omzet de verhogen. Ongeveer dertig verenigingen maken nu gebruik van dit gebouw.”
Officieel afscheid
Zaterdag 10 januari werd officieel afscheid genomen tijdens een bijeenkomst in het dorpshuis. Na zachte dwang van zijn vrouw en kinderen besloot Herbert om op 79-jarige leeftijd rustiger aan te gaan doen. Hij blijft wel betrokken bij het dorpshuis, zij het in een andere functie. Tijdens zijn afscheidsreceptie spraken de aanwezigen lovende woorden over de voorzitter. De heer Bruin, met wie Herbert veel heeft samengewerkt, vertelde over de mooie samenwerking. Burgemeester Cornelissen gaf in zijn toespraak aan dat een samenleving als Langedijk niet zonder vrijwilligers kan. Rinske Dekker - verantwoordelijk voor administratie en pr voor De Geist – vertelde dat het personeel zich onder toezicht van Herbert altijd veilig en gewaardeerd hebben gevoeld. “Dat is het mooiste compliment wat je kunt krijgen”, vindt Herbert. “Je moet iemand vrijheid geven, dan worden de resultaten maximaal.”

De stichting heeft een zaal binnen De Geist vernoemd naar Herbert; De Herbert Baan Zaal. Zelf blijft Herbert bescheiden en geeft aan dat de goede samenwerking te danken is aan het geweldige personeel, de vele vrijwilligers (35 stuks), de mooie locatie, het prachtige gebouw, de parkeergelegenheid, het mooie dorp, enzovoorts…