NEDERLAND - Op Vaderdag verwennen en bedanken we onze vader allemaal op onze eigen manier. De één geeft een bescheiden bloemetje en de ander pakt uit en neemt zijn/haar vader mee uiteten. Deze traditie houden we al tientallen jaren in gang, maar hoe is deze feestdag eigenlijk ontstaan?

Geschiedenis
Naar verluidt is Vaderdag in 1909 in het leven geroepen door de Amerikaanse Sonora Smart Dodd. Zij wilde haar vader, William Jackson Smart, eren. Hij was een veteraan van de Amerikaanse Burgeroorlog. William werd weduwnaar toen zijn vrouw na de geboorte van hun zesde kind stierf. Sonora wilde het doorzettingsvermogen van haar vader onder aandacht brengen. Voor het bedenken van Vaderdag werd zij geïnspireerd door Anna Jarvis die een paar jaar daarvoor Moederdag lanceerde.

Vaderdag wereldwijd
In Nederland wordt Vaderdag steevast op de derde zondag van juni gevierd, maar dat is niet in ieder land zo. Zo viert men het in België op de tweede zondag van juni, behalve in Antwerpen. Daar wordt Vaderdag net zoals in Honduras, Italië, Spanje, Portugal en Liechtenstein op 19 maart gevierd. Dit is de feestdag van Sint Jozef, de voedstervader/pleegvader van Jezus.

Vaderdag wordt in veel landen op andere dagen gevierd. Zo viert men het in Taiwan bijvoorbeeld op 8 augustus, in Luxemburg op 3 oktober en in Thailand op 5 december. Dit is namelijk de verjaardag van Bhumibol.

Commercieel
Vroeger was Vaderdag vooral bedoeld om je vader te eren. Tegenwoordig weten we allemaal dat winkels en webshops commercieel gezien ook gebruikmaken van deze feestdag. Zo wordt er in de weken ervoor veel reclame gemaakt voor bijvoorbeeld aftershave, lekkernijen en tijdschriften. Veel winkels behalen ook een enorme winst in de aanloop naar Vaderdag.

Je hoeft je vader niet persé te verwennen met een commercieel cadeau. Een creatief knutselwerkje zoals de kinderen op de basisschool doen is minstens net zo leuk!

Wat ga jij vandaag doen?