Op 20-09-2014 om 14.00 uur zal Loco Burgemeester  M.M.J. (Mary) van Gent van Hollands Kroon de officiële opening verrichten van Kunst- en Zorgboerderij Hoeve Engelenburgh te Nieuwe Niedorp.

Hoewel de zorgboerderij al vijf jaar bestaat is de bouw van de appartementen voor begeleid zelfstandig wonen dan afgerond en zijn de kamers bewoond. Daarnaast bestaat de boerderij dan ook nog eens honderd jaar. De boerderij heeft als ondertitel: Een plaats van ontmoeting. Met dit feest willen we die ontmoeting een extra impuls geven. Iedereen is daarom welkom.

Bijzonder zorgconcept
Hoeve Engelenburgh is een Kunst- en Zorgboerderij in Nieuwe Niedorp. Overdag biedt zij dagbesteding aan voornamelijk mensen met een verstandelijke beperking. Daarnaast zijn er vier appartementen voor begeleid zelfstandig wonen.
Eigenaren Ellen en Ralph Burgemeester hebben vijf jaar geleden hun krachten en interesses gebundeld.
Ellen heeft 32 jaar als leerkracht les gegeven op voornamelijk scholen voor “speciale” kinderen. Ralph heeft gestudeerd op de Rietveldacademie en de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Daarnaast heeft hij ook tien jaar met die “speciale” kinderen op school gewerkt.
Die bundeling van krachten heeft geresulteerd in een bijzonder zorgconcept, waarbij dierverzorging (paarden, varkens, geiten, schapen enz.), kunst (schilderen, textiel, mozaïek, zang enz.) hand in hand gaan.

Ontmoeting
Naast eigen werk van de werknemers, zoals de cliënten genoemd worden, zal er in de ruime galerie (voormalige dars) ook werk van andere (gevestigde) kunstenaars worden geëxposeerd. Bezoekers kunnen na de expositie dan een drankje en hapje nuttigen in het theehuis of bij mooi weer op het zonnige terras.
Hoeve Engelenburgh heeft niet alleen een galerie, maar ook nog een theater op de verdieping, waar maandelijks voorstellingen zullen plaatsvinden. Daar is plaats voor ongeveer 130 mensen.
Hoeve Engelenburgh heeft als ondertitel: Een plaats van ontmoeting. Door bijvoorbeeld het organiseren van concerten en recitals in het theater bevordert zij sociale samenhang en sociale participatie. Dit mede doordat vrijwilligers ook daarin een belangrijke rol spelen. Het is een plek waar diverse mensen bij elkaar komen, in wederzijdse uitwisseling en in wederzijds respect.

Hoeve Engelenburgh is HKZ gecertificeerd. Hoeve Engelenburgh heeft een atelier, kantine, keuken, stallen, paardenbak, roundpen, galerie, een winkeltje, een theehuis, een terras, theater, vier appartementen.
Gemiddeld overdag 16 mensen in de dagbesteding.