35-jarig bestaan; klanten in zonnetje

ZIJDEWIND – Kapsalon Ineke Blauw uit Zijdewind bestaat 35 jaar. “En dat gaan we vieren”, zegt de eigenaresse van de trendy haarsalon. “Het hele jaar zetten we klanten in het zonnetje met leuke acties, zoals persoonlijke kleuranalyses, styling- en make-upavonden en mooie metamorfoses.”

Ineke Blauw wilde als meisje al kapster worden. “Ik droomde van een eigen kapperszaak”, vertelt ze. “Zodat ik mijn visie op het vak tot uiting kon brengen. Als kapster wil ik mensen mooier maken zonder al teveel poespas. Mijn motto is: ‘Mooi van binnen, mooi van buiten, mooi van jezelf.’ Iedereen is mooi van zichzelf. Maar een kapsel dat goed geknipt en gekleurd is, maakt je nog mooier. In de salon zie je mensen onder je ogen veranderen. Klanten gaan vaak helemaal happy naar huis.”
In januari 1981kwam in Zijdewind een kapperszaak met bovenwoning te huur. “Ik dacht: dit is het!”, vertelt Ineke. ”Familie en vrienden hielpen met de verbouwing en een paar weken later ging ik open. Ik vond het enorm spannend: zouden er wel klanten komen?”
Nou en of die kwamen. Blijkbaar was er behoefte aan een trendy kapsalon in de omgeving, want het liep meteen storm. Binnen drie maanden kon Ineke al iemand in dienst nemen. Anno 2016 bestaat Ineke’s team uit Sacha, Annet en Denise. “Ik vind het heerlijk om in een team te werken”, vertelt Ineke. “Elkaar inspireren, over het vak praten, dingen uitproberen. Ik hou ervan.”
Tot vreugde van Ineke is kapster Denise sinds kort weer terug. Ineke: “Zeven jaar geleden besloot ze stewardess te worden en de wijde wereld in te gaan. Toen moest ik wel even slikken. Gelukkig belde ze een paar maanden geleden op en van het één kwam het ander. Nu staat ze weer te knippen alsof ze nooit is weggeweest.”

Haarmodetrends
Als Ineke iets belangrijk vindt, dan is het wel dat je als kapster met de tijd meegaat. De actuele haarmodetrends? De nieuwste kleur- en kniptechnieken? Je kunt er zeker van zijn dat de vakmeiden van Ineke Blauw het onder de knie hebben. Ineke vertelt dat ze in haar jonge jaren vaak aan wedstrijden meedeed. “Ik was lid van een technische club in Alkmaar en daar hoorden ook kapwedstrijden bij. Ik gooide best vaak hoge ogen, haalde een eerste of tweede plaats. Ik ben zelfs een keer eerste van Noordwest Nederland en Utrecht geweest. Ook heb ik nog een paar jaar trainingen gegeven, in Alkmaar en Hoorn. Nu ben ik alweer jaren een Erkend Leerbedrijf; heel wat jonge meiden hebben bij mij het vak geleerd.”

Modern
Omdat Ineke Blauw graag met de tijd meegaat, werd de salon meerdere keren gemoderniseerd. In 2008 werd de salon zelfs twee keer zo groot. Alles werd aangepakt. Ineke: “Nieuwe tegels op de vloer, nieuwe kleuren op de muur, nieuw meubilair, een spiegel over de hele breedte van de muur, een binnentuin en noem maar op. Het is prachtig geworden. Nog elke dag ben ik trots op het resultaat. Onlangs hebben we weer wat kleine aanpassingen gedaan, zoals een nieuwe bank en balie, tegels rond de grote spiegels…”
En zo blijft de salon altijd in beweging. Ineke werkt tegenwoordig bijvoorbeeld met kleurproducten op basis van olie. “Dus zonder parabenen en siliconen”, vertelt ze. “Gewoon puur natuur. Dat is niet alleen fijner om mee te werken, het levert ook mooie en natuurlijke haarkleuren op. De klanten zijn erg tevreden en daar gaat het natuurlijk om.”
Vorig jaar kwam er een nieuw automatiseringssysteem en ook het inzetten van social media als Facebook is helemaal ingeburgerd. Het laatste wapenfeit is de website die onlangs compleet werd vernieuwd en nu ook geschikt is voor tablet en mobiel. “En met de mogelijkheid om online te reserveren”, vertelt Ineke. “Jongeren bellen niet meer, die typen liever wat in. Bij ons kan dat. Geen probleem.”

Toekomst
Kapsalon Ineke Blauw is helemaal klaar voor de volgende 35 jaar. “Met de terugkeer van Denise zie ik de toekomst met nog meer vertrouwen tegemoet”, zegt Ineke opgewekt. “Ik heb echt zin om samen te werken en om af en toe wat dingen uit handen te geven. Ik ben nog lang niet van plan om te stoppen, want ik vind het nog veel te leuk. Maar ik heb nu wel het gevoel dat ik over een tijdje rustig aan een stapje terug kan doen. Ondertussen gaan we dit jaar samen met on
ze klanten genieten van alle feestelijke acties en aanbiedingen die we voor ze in petto hebben.”

Meer info: www.kapsaloninekeblauw.nl