NOORD-HOLLAND - De natuurgebieden in onze provincie hebben het de afgelopen jaren zwaar: de provincie heeft de subsidie voor Landschap Noord-Holland tot vorig jaar afgebouwd van 1,5 miljoen euro naar nul euro. Voor veel Noord-Hollanders een Heet Hangijzer, maar verloedert de natuur nu ook door het dichtdraaien van de geldkraan?

Gedeeltelijk wel, zo laat Ilse Miedema van Landschap Noord-Holland weten. "Door het wegvallen van de subsidie zijn drie boswachters en de medewerkers van het bezoekerscentrum in het Ilperveld ontslagen. Daardoor is er minder tijd om het veld in te gaan en kunnen we niet goed in kaart brengen waar we moeten ingrijpen om planten en dieren te beschermen.

"Met als gevolg dat natuurgebieden verruigen en de biodiversiteit op sommige plekken afneemt. "In West-Friesland zijn vorig jaar nauwelijks jonge weidevogels groot geworden, omdat vossen daar ongestoord hun gang kunnen gaan", noemt Miedema als voorbeeld. "Ook is er zonder dat we het wisten maandenlang wiet geteeld op een van onze terreinen. En we kunnen de tapuiten in de Noordduinen onvoldoende beschermen tegen roofdieren en verstoring van mensen."

Toezicht
Een ander probleem is volgens Landschap Noord-Holland het gebrek aan handhaving. Uit een ander potje van de provincie is dit jaar nog wel wat budget vrijgemaakt, maar dat is volgens Miedema ook hard nodig om de boel in de gaten te houden. "In het Ilperveld verstoren speedbootjes de rust, in de Noordduinen jagen loslopende honden achter konijnen aan, op de buitenplaatsen worden juist de reeën opgejaagd", zo somt ze op.

De bezuinigingen hebben er volgens Miedema voor gezorgd dat ze "bewuster zijn gemaakt waar ze voor kiezen". "Dus waar steken we tijd en geld in: de bescherming van grutto’s, het maaien van bloemrijk grasland, het monitoren van gebieden en het houden van toezicht."

Hoge werkdruk
Dat neemt volgens haar niet weg dat ze de grip verliezen 'op wat er buiten gebeurt'. "En de werkdruk bij de medewerkers is erg hoog. Want met minder boswachters moeten we meer doen."