NEDERLAND - Vannacht om 02:00 uur ‘s nachts springt, al dan niet handmatig, de klok een uur vooruit. Hallo dagen die langer licht blijven, hallo oplopende temperaturen, hallo Zomertijd!

De tijd vergeten en je vergissen in de tijd hoeft tegenwoordig eigenlijk niet meer. Onze smartphones herinneren ons er aan. En anders hebben we de vertrouwde horloges nog.

Geschiedenis

De eerste praktische toepassing van zomertijd was door het Duitse Keizerrijk gedurende de Eerste Wereldoorlog, vanaf 30 april 1916. De zomertijd werd ook in de bezette gebieden doorgevoerd. Nederland was weliswaar neutraal, maar voerde een dag later (1 mei) eveneens zomertijd in. Het Verenigd Koninkrijk volgde op 21 mei. Deze eerste zomertijd liep tot 1 oktober 1916.

Het Congres van de Verenigde Staten voerde op 19 maart 1918 verschillende tijdzones in (die al sinds 1883 bij de spoorwegen in gebruik waren) en maakte de zomertijd officieel (in werking tredend op 31 maart) voor de rest van de Eerste Wereldoorlog.

Tussen beide wereldoorlogen in en ook tijdens de Tweede Wereldoorlog was in verschillende Europese landen (waaronder Nederland) de zomertijd in gebruik.

Maar.. een uur langer licht, disco eerder dicht?

De wisseling van winter- naar zomertijd en vice versa, vindt altijd plaats in de nacht van zaterdag op zondag; binnen de weekendtijden van de horeca. Horecazaken die normaal gesproken tot 03.00 uur of later geopend zijn, mogen alleen de nacht dat de zomertijd ingaat een uur langer open blijven. Een zaak die dus om 03.00 uur dicht moet, mag deze nacht tot 04.00 uur open blijven. Een zaak die om 05.00 uur dicht gaat, mag tot 06.00 uur open zijn.