Dit kunnen de gidsen van Langedijk aan u vertellen. Voor elk dorp in Langedijk zijn er gidsen beschikbaar die u op een ontdekkingsreis door Langedijk meenemen. Op hun eigen wijze vertellen de gidsen over de geheimen die in de dorpen verscholen liggen.

Voor de verkaveling in 1970 had Langedijk meer dan 15.000 eilanden en waterwegen. Het heeft een rijke historie vooral met de koolteelt en de vroege aardappelen. En de zuurkool die men nu in de winkel koopt, komt nog steeds uit deze gemeente. De grote groente zaadfirma’s die het dorp rijk zijn, zijn voor de gehele wereld van groot belang.

Tijdens de verkaveling is er veel verloren gegaan van het ‘oude’ Langedijk. Plekken waar het ‘oude’ Langedijk nog te zien is zijn gelegen aan de Dorpsstraat (van Oudkarspel tot Broek op Langedijk) en aan de Bovenweg en de Benedenweg  in St. Pancras.
Bezoekers aan Langedijk kunnen wandelen via wandelroutes die de STPL (Stichting Toerisme Promotie Langedijk) heeft uitgezocht, en in kaart hebben gebracht. Ze zijn voor een ieder toegankelijk en worden steeds meer op de toekomst voorbereid. Een voorbeeld hiervan is het ‘Eerstelingen pad’ die met een QR code is te volgen en waar onderweg informatie wordt verstrekt over de tuinbouw rond de BroekerVeiling.

Fietsen in Langedijk kan via de bekende fietsknooppunten maar u kunt ook kiezen uit drie fraaie routes die u naar de leukste plekjes brengt. Ook is er een culturele fietsroute onder leiding van een gids die u mee neemt naar soms wel vijf of zes ‘belevenissen’ waar u anders nooit komt.

Het Oosterdelgebied is uniek in Nederland. Het is 80 hectare groot en bestaat uit ruim 200 eilanden. Het is het

laatst overgebleven deel van het ‘Rijk der Duizend Eilanden’. Men kan kanoën, roeien, elektrisch varen en gebruik maken van een rondvaart.

De STPL zet zich speciaal in tijdens de ‘Langedijkerdagen’ in de maanden juli en augustus. Zij stemt dan alle activiteiten af met de (kleine)musea en de evenementen die er op die dagen worden georganiseerd.

Op website staan alle activiteiten vermeld. Mail info voor de gidsen via  langedijkerdagstpl@quicknet.nl