OUDKARSPEL - Ze hebben last van stof, geluid en muggen. En dankzij een metershoog hek is de familie Kaan uit Oudkarspel ook nog eens hun uitzicht kwijt.

Twee jaar geleden geleden kwam de familie Kaan in Oudkarspel, gemeente Langedijk, wonen. Ze wisten dat de buren een (illegale) paardenbak hadden, maar ze hadden nooit kunnen vermoeden dat ze zoveel last zouden ondervinden van de hobby van de buren.

Mauritz Kaan: "Het is een drainagebak, dus er ligt altijd water in. Het is een broedplaats van insecten. Je kan niet buiten zitten in de zomer, het is niet te harden." Ook een droge zomer zou hun situatie er niet beter op maken, want dan kunnen ze niet in de tuin zitten vanwege al het stof.

Lees ook: NH Ombudsman: Illegale paardenbak geeft overlast

De paardenbak ligt ook wel heel erg dicht op de woning van Kaan, nog geen vijftien meter. De gemeente Langedijk, waartoe Oudkarspel behoort, houdt in de eigen richtlijnen een afstand aan van tenminste 25 meter. Ook mag de bak geen overlast veroorzaken. Toch wil de gemeente deze illegale bak in het nieuwe bestemmingsplan opnemen en legaal maken.

"Willekeur viert hoogtij"
De meeste lokale politieke partijen volgen blindelings het beleid van de wethouder, maar niet GroenLinks. Fractievoorzitter Zwart ergert zich daar al jaren aan: "Gemeente Langedijk is, waar als het om ruimtelijke ordening gaat, een gemeente waar willekeur hoogtij viert. Je wordt als burger, door het beleid van de gemeente Langedijk, gedwongen om naar de rechter te gaan, want handhaven wordt niet gedaan."

Een eerder verzoek tot legalisering van de paardenbak, in 2015 door de buren gedaan, werd afgewezen. Op de aanvraag was essentiele informatie niet ingevuld, zoals de afstand van de bak tot de buren.

"Het hoort niet dat je de overlast bij je buren neerlegt. Het kavel van de buren is dusdanig groot, dat ze de bak ook bij zichzelf in de achtertuin zouden kunnen leggen. Maar dat hebben ze niet gedaan."