AMSTERDAM - Ik heb de roode Leeuw nog nooit gezien, maar sta pal achter de dierenvriend die dit artikel geschreven heeft. Want ik ga niet toestaan, dat de rode Leeuw en daarmee café biljart en daarmee Toon steeds meer weg ebt van de belevenis die we in het dagelijks leven mogen meemaken.

Deze jager moet goed weten wat 'leven en laten leven is' zoals ooit een wijze Langedijker vrouw zei. De ernst inzien van hoe mooi het leven is en hoe mooi het leven heeft kunnen zijn voor anderen. Met zo'n besef weet je toch hoe rijk mens je bent?

En hoe belangrijk het in alle dingen van het leven is om te realiseren dat je er maar een hebt. En leert koesteren hoe dierbaar ooit levenden voor je zijn geweest en hoe deze overleden dierbaren van het leven hebben genoten, waarvan zij hebben genoten en waar. Dan weet je toch wat liefde echt is?

Als je echt weet wat liefde is, weet je ook wanneer je moet stoppen met jagen wanneer je iets niet kunt krijgen en er vrede mee moet hebben. De Langedijker nuchterheid.

En dan is liefde ineens ook vrede! Zo mooi kan het leven, de liefde en de vrede zijn!

Als ik het voor het zeggen had in Langedijk, misschien zelfs of juist wel als pastoor, dan wist ik het wel. Maar dat ben ik niet. Ik ben eigenlijk gewoon een vogeltje dat af en toe langs komt vliegen, omdat mijn moedervogel opgegroeid is in een nest in Langedijk. Ik heb dus eigenlijk niets te zeggen in Langedijk, ik heb er nooit gewoond, maar ondanks dit alles heb ik iets te vertellen.

Regels, zoals iedere gemeente en de rest van Nederland die heeft, zijn een mooi goed. Maar zo verschrikkelijk lelijk als deze smerig gebruikt worden. Het mooie van het vak rechten is dat het er om gaat hoe je deze regels op een juiste manier interpreteert en vervolgens in er redelijke compromissen mee kunt vormen.

De dierenvrienden moeten zich sterk maken voor het feit dat helaas ook de wet erg smerig gebruikt kan worden. Door te laten zien dat het bestaansrecht van café de Rode Leeuw groter is dan de wil van de jager. Want iedereen moet weten dat de wil van de jager zo sterk zou kunnen zijn of worden dat mensen die de wetten handhaven en rechtszaken beoordelen tot een besluit kunnen komen dat nadelig is voor de Leeuw. En dan is het een verloren zaak! Als alle dieren, dierenvrienden, liefhebbers van het recht, liefhebbers van café de Rode Leeuw, inwoners van Langedijk en omgeving en geïnteresseerde anderen hierbuiten zich bewust zijn van waar ik mij bewust van ben, dan staat er denk ik maar een ding te wachten.

Wanneer iedereen, bewust van het mooie van het recht, houdt van het mooie van het leven en dingen die daarbij komen kijken zoals het territorium van de leeuw. Dan zouden deze mensen dit moeten blijven doen en herinneren door het recht te koesteren en het leven te vieren in café de Rode Leeuw.

Als die jager dan nog een keer uit z'n rovershol durft te komen met geweer dan weet hij in ieder geval zeker dat de leeuw, met steun van het dierenrijk, haar rauw lust en in een hap op zou kunnen vreten!

Dierenvriend, maak je sterk!

Groetjes van een vogeltje dat kleindochter is van Antoon van Diepen en Annie Mol.