LANGEDIJK - Volgend schooljaar vindt op basisschool De Wijde Veert in Noord Scharwoude een jaarproject plaats in het thema ‘Afrika’. Dit project zal plaatsvinden van maandag 3 maart tot en met vrijdag 23 maart. Waarom het thema Afrika?

Wij willen geld inzamelen voor stichting Fursa, wat ‘kans’ betekent. Stichting Fursa zet zich in voor kinderen in Kenia. Hierbij wordt specifiek gericht op Thika, een stadje vijftig kilometer van het Keniaanse Nairobi. Dit is een arm stadje, waar de kinderen niet veel te doen hebben. Veel kinderen gaan niet naar school of volgen slechts de Primary school en verlaten zonder diploma het schoolsysteem. Hierdoor gaan ze rondhangen en raken ze vaak aan de drugs of drank en komen vaak in de criminaliteit terecht.

Erick Juma, meervoudig kampioen in karate in Kenia en Oost Afrika, kon dit niet langer aanzien. Omdat hij karate zo belangrijk vindt, wilt hij deze sport ook aanbieden in Thika. Door karate leer je veel over discipline, vertrouwen en leiderschap, maar ook over tolerantie, respect en samenwerking. Sport draagt daarnaast bij aan een verzoening en het voorkomen van conflicten. En sport is leuk. Je vergeet even de dagelijkse ellende.

Om het idee van Erick Juma te steunen, is stichting Fursa opgericht. Deze stichting richt zich voornamelijk op sport en onderwijs. Sport en onderwijs geven samen een zinvolle invulling van het bestaan en bieden kans op een betere toekomst. Voor de maatschappij betekent dat minder overlast, minder criminaliteit en stabielere gezinnen. Bovendien is één succesvol kind (met opleiding en werk) in staat een hele familie naar een hoger niveau te brengen. Stichting Fursa is onder andere bezig met het opzetten van een Fursa Centre: Een soort gemeenschappelijke ruimte waar onderwijs en sport samen komen.

De Wijde Veert gaat volgend schooljaar geld inzamelen voor dit Centre. Het Fursa Centre is nu nog een kaal stuk grond. Het plan is om er een plek van te maken waar kinderen na schooltijd kunnen sporten en hun huiswerk kunnen maken.

Momenteel is Juma in Nederland omdat hij op 11 juni deel gaat nemen aan het toernooi om de Funakoshi Cup in Alkmaar. Ter voorbereiding op het project zal hij 15 en 20 juni karatelessen komen geven op De Wijde Veert.