ZUID-SCHARWOUDE - Langedijk heeft veel te veel bouwgrond. De hele regio heeft veel te veel bouwgrond en boeken daarop al jaren grote verliezen. Dus sloegen de bestuurders eindelijk de handen ineen en lieten een daartoe gespecialiseerd bureau een onderzoek doen. Stec Groep uit Arnhem presenteerde onlangs haar rapport  'Advies voor sterke werklocaties in regio Alkmaar' aan de opdrachtgevers, de gemeenten Heiloo, Alkmaar, Heerhugowaard en Langedijk.
Stec Groep adviseert Langedijk heel Breekland 2 af te waarderen tot landbouwgrond: het zal nooit als industriegrond nodig zijn. Op 13 januari 2015 bracht het ambtelijk apparaat een advies uit aan BW om de adviezen naast zich neer te leggen en ook niet meer mee te doen aan een vervolgopdracht. Daarmee zet Langedijk de toezichthouder, de provincie, in haar hemd. Die heeft de taak op zich genomen het overaanbod in de regio te reguleren. Iets dat de gemeenten natuurlijk zelf en al veel eerder hadden moeten doen want overaanbod drukt de prijs.

Liever concurreren dan saneren
Ook Alkmaar en Heiloo zitten op de ‘lijn Langedijk’. Deze gemeenten blijven lekker met elkaar concurreren. Alleen Heerhugowaard heeft zijn zaakjes op orde. Van bedrijventerrein de Vaandel is al een groot gedeelte afgeschreven en uit de roulatie genomen. Daar worden heel actief andere bestemmingen voor gezocht.

De andere drie gemeenten laten het afwaarderen graag aan de partners in dit nuttige onderzoek. En laten daardoor, zoals de Heerhugowaardse wethouder Monique Stam zei, hun buurgemeenten stikken. Het wordt tijd om de gemeentelijke autonomie op grensoverschrijdende onderwerpen op te heffen.

Het integrale rapport is te vinden op de website van de Burgerrekenkamer Langedijk.