NOORD SCHARWOUDE - Het werd nog spannend of het de leerlingen van de Duizend Eilandenschool zou lukken om de zonnepanelen op het schooldak te activeren.

De school van stichting Atrium had met behulp van subsidie van de provincie Noord-Holland de stap naar duurzaamheid gezet, maar de panelen hadden een update nodig. Na de zomervakantie bleek dat de daarvoor benodigde code was opgegeten door hondjes! Gelukkig had Slim Opgewekt – die de panelen installeerde – Detective D ingehuurd. Samen met de leerlingen zocht hij de afgelopen weken naar de code. Aan de hand van opdrachten ontdekten de kinderen stukjes van de code en leerden ze tegelijkertijd over duurzaamheid. Ook maakten ze toekomstwensen over hoe volgens hen de wereld er over 15 jaar uit ziet.

Tijdens de finale leek het of er alle tijd was om de code in te voeren. Wethouder Bert Fintelman sprak met de kinderen over de verduurzaming van hun school en er werd gezongen voor de jarige Gea Koops, de voorzitter van scholenstichting Atrium. Nadat alle duurzame wensen onder een mystieke mist onder het schoolplein waren begraven, klonk er opeens een alarm! Paniek! De klok op het zonnepodium gaf aan dat de code binnen twee minuten ingevoerd moest worden. Snel verzamelde Detective D alle codes, maar in welke volgorde moesten de codes worden ingevoerd? Net op tijd werd de goede code ingevoerd en kon directeur Eric de Jager met Detective D de activatieknop indrukken: het zonnestroomsysteem was gered!