LANGEDIJK - Sinds 20 juli heeft gemeente Langedijk een nieuwe burgervader: de heer Jan Hoekema (D66).

Hoekema heeft zijn sporen verdiend in de nationale politiek, maar is ook altijd geïnteresseerd geweest in politiek op lokaal niveau. “Het eerste wat ik ga doen in Langedijk, is zoveel mogelijk mensen leren kennen.”

Kunt u iets vertellen over uw achtergrond?

“Ik ben in 1952 geboren in Den Haag. Na het gymnasium heb ik sociologie en politieke wetenschappen gestudeerd in Leiden. Na mijn militaire dienst ben ik dienst getreden als diplomaat op het ministerie van Buitenlandse Zaken, wat ik veertien jaar lang combineerde met de gemeenteraad van Leiden, tot ik in 1990 werd benoemd tot directeur VN-zaken bij Buitenlandse Zaken. 1994 was een keerpunt in mijn leven: toen werd ik gekozen in de Tweede Kamer. Tijdens Paars 1 en 2 hield ik me onder andere bezig met gemeentelijke herindeling, asielzoekers, het buitenlandbeleid en defensie. Na mijn Kamerlidmaatschap werd ik in 2003 ambassadeur culturele samenwerking op het ministerie van Buitenlandse Zaken.”

In 2007 werd u burgemeester van Wassenaar. Was het een grote overstap van de landelijke naar de lokale politiek?

“Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in de lokale, nationale en internationale politiek. Ze zeggen weleens: de wereld is een dorp. De dingen die er spelen, zijn vaak hetzelfde. Alleen de schaal is anders. Zo heb ik naast mijn studie Internationale Betrekkingen jarenlang als freelance verslaggever gewerkt voor de lokale krant. Die twee sporen zijn beide genetisch in mij verankerd.”

Hoe kijkt u tegen het burgemeesterschap aan?

“Als burgemeester vervul je veel rollen, er bestaat voor dit vak geen kant-en-klare functiebeschrijving. Je bent nergens in gespecialiseerd, maar je doet wel van alles: je bent voorzitter van de gemeenteraad en van het college, burgervader voor de inwoners en baas van de politie. Het is enorm veelzijdig, ook het kleine boeit me. Zo moesten we in Aa en Hunze, een gemeente in Drenthe waar ik de afgelopen maanden heb gewerkt als waarnemend burgemeester, opvang zoeken voor een aangelopen schildpad. Ik ben geïnteresseerd in kleine, maar ook in grote problemen zoals de wereldvrede.”

Wat verwacht u van Langedijk?

“Ik heb de gemeente al een paar keer bezocht. Langedijk heeft een prachtig landschap met veel water en groen en de gemeente kent een bloeiend verenigingsleven. Er ligt een interessant dossier op mij te wachten: de bestuurlijke toekomst van Langedijk. Als burgemeester vervul je altijd de portefeuille Openbare Orde en Veiligheid. Welke andere portefeuilles ik toebedeeld krijg, weet ik nog niet. Ik stel me daarin graag dienstbaar op naar de andere collegeleden. Mijn vrouw, Marleen Barth, Eerste Kamerlid, heeft in Heerhugowaard op school gezeten en vindt het heel leuk dat ik hier ga werken. Maar het eerste wat ik ga doen na mijn vakantie is de mensen in Langedijk leren kennen: de raadsleden, inwoners, collega’s en ondernemers… Ik kijk daar erg naar uit.”