Stichting Langedijker Verleden sluit 13 september het seizoen 2015 af.

Dan sluit ze ook de deuren van museum ’t Regthuis in Oudkarspel. De vraag is of deze deuren in het volgende seizoen nog open gaan. De gemeente Langedijk is eigenaar van het gebouw en wil er vanaf. De Stichting heeft het aangeboden gekregen voor een maatschappelijke aankoopprijs. De Stichting staat voor een hele moeilijke beslissing. Niet alleen vanwege de vraagprijs, maar ook gezien de gebreken aan het ruim tweehonderd jaar oude gebouw.

Monumentenwacht heeft deze gebreken geïnventariseerd. Met de restauratie zijn grote bedragen gemoeid. Er is interesse voor sponsoring, maar het is de vraag of dit voldoende is. De Stichting wil de ontstane situatie graag aan haar donateurs voorleggen en vragen hoe het verder moet of kan. Daarvoor heeft ze op 1 oktober 20:00 uur een extra donateursvergadering ingepland bij café Celavie in Oudkarspel.



De verrassende expositie ‘Langedijk bevrijd’ is nog tot 13 september te zien. Bezoekers kregen daarin een getrouw beeld van de gebeurtenissen en ontwikkelingen in Langedijk vlak voor en na de bevrijding: de bevrijdingsfeesten, het eerste houten oorlogsmonument met de namen van de gevallenen, de voedselvoorziening, de bonnen en het nieuwe geld.

Het wordt allemaal in foto’s, krantenartikelen en voorwerpen weergegeven. Een apart verhaal vormt de opvang van kinderen uit de grote steden tijdens de hongerwinter van ‘44/’45 en de rol van de firma’s Hart en Eecen. Voor bezoekers van Burendag in het Behouden Huis op 26 september komt er een extra gelegenheid om het museum en de expositie te zien. Misschien wel voor de laatste keer.



Adres:
Dorpsstraat 861
1724 NP Oudkarspel

Website: www.langedijkerverleden.nl