ZUID-SCHARWOUDE - Het bestuur van Stichting Natuurmuseum Westflinge in Sint Pancras heeft besloten de deuren te sluiten en de bezittingen zoveel mogelijk onder te brengen bij andere musea. Hierdoor gaat een educatief museum met een liefdevol samengestelde verzameling voorgoed verloren. Aanleiding is de uitvoering van de bezuinigingen door de gemeente Langedijk.

Op 25 september 2014 meldt een ambtenaar van de gemeente Langedijk
zich bij de Stichting Museum Westflinge. Onderwerp van gesprek: het voorgenomen nieuwe accommodatiebeleid van de gemeente. De gemeente is van plan het oude gemeentehuis van Sint Pancras te verkopen; hetzij aan het museum, hetzij aan een derde partij. De gemeente heeft zich voorgenomen de zaken netjes af te handelen.

Op 23 december stuurt de gemeente een brief aan museum Westflinge met de aankondiging dat de huur wordt opgezegd. De brief komt na 1 januari bij het museum binnen en is niet door BW, maar een ambtenaar ondertekend. De huurder is niet museum Westflinge, maar Stichting Museum Westflinge. Er wordt niets gemeld op basis van welk besluit van BW de huur wordt opgezegd. Niet alleen is de brief niet rechtsgeldig, het is ook een voorbeeld hoe serieus de gemeente haar inwoners neemt.

Museum gaat niet meer open
Gezien alle gebeurtenissen heeft het bestuur van de Stichting Museum Westflinge besloten haar activiteiten per direct te beëindigen. Langedijk verliest hiermee een prachtig klein museum met toegewijde, liefdevolle vrijwilligers en een educatieve verzameling van de ontstaansgeschiedenis van Langedijk.