LANGEDIJK - Maak kennis met Fraser Kwak en Petra Valkering. Beiden werken sinds half mei als sluiswachters bij de Broekersluis. Een geweldige job, vinden ze. “Alle mensen die gebruik maken van de sluis hebben een vakantiegevoel. Ze hebben geen haast of stress. Er is niemand die zegt: kan het niet wat sneller?”

Fraser werkte tot voor kort in een audiovideowinkel en Petra op een kinderboerderij in Amsterdam. Allebei iets heel anders, maar ze waren direct enthousiast toen ze via een re-integratietraject van Agros de functie van sluiswachter kregen aangeboden.

"Het kan enorm druk zijn bij de sluis", vertelt Petra. “Op een zonnige dag komen er al gauw zo’n 200 bootjes langs. Het all time record staat op 245”, vult Fraser aan. “Maar als het regent, komt er niemand.”
Veel mensen die de haven in Broek op Langedijk aandoen, zijn nog nooit de sluis gepasseerd, vertellen ze. Petra: “Als ze dan toch besluiten de sluis te nemen en ’s avonds weer terugkomen, krijgen we vaak te horen hoe mooi zij het hier vinden. Mensen zijn echt verbaasd. We moeten meer ruchtbaarheid geven aan dit prachtige gebied, hoor. Vooral internationale gasten uit Frankrijk, België en Duitsland kijken hun ogen uit. ”
Ook zijn veel gasten verbaasd over de faciliteiten van de passantenhaven. Fraser: “We beschikken over schone douches en wc’s, stroompalen, wasmachines en droogtrommels en gasten kunnen gebruik maken van gratis wifi. Je kunt overigens niet van tevoren reserveren. Wie het eerst komt, die het eerst maalt. Maar dat geeft juist iets leuks. Ik zie ook veel contacten ontstaan tussen mensen, die naast elkaar aangemeerd liggen in de haven.”
Eigenlijk hebben we alleen maar met blije mensen te maken, zegt Petra. “Dat maakt dit werk erg leuk. Op onze beurt vinden we het heel belangrijk dat onze gasten tevreden zijn en volgend jaar weer een bezoek brengen aan Langedijk.”

Kijk voor openingstijden van de sluis op: www.gemeentelangedijk.nl/Inwoners/Recreatie/Varen