Oudkarspel- Deze week werd op OBS de Barnewiel in Oudkarspel de hulpklas in gebruik genomen. Na wekenlange voorbereiding, waarbij een aantal ouders hard heeft gewerkt om een speciaal lokaal te schilderen en op te knappen, was dit belangrijke initiatief op woensdag 24 september een feit.

Willem Kaan, de intern begeleider op de Barnewiel heeft de hulpklas ingericht qua lesstof en materialen, in samenwerking met ervaringsdeskundigen van fusiepartner De Wijde Veert. De hulpklasleerlingen zijn kinderen uit groep 5 tot en met 8, die behoefte hebben aan extra ondersteuning. De leerling kan een apart programma volgen voor één of meerdere vakken of ze kunnen komen als ze met een eenmalige vraag zitten. In overleg met de leerkracht komt een leerling in de hulpklas terecht, waarna ‘meester Willem’ met ze aan de slag gaat. Hij legt uit: ,,Je kunt daarbij denken aan extra uitleg bij het metrieke stelsel, van het oefenen van bijvoorbeeld digitaal klokkijken of een leerling Engelse woordjes overhoren. Maar er is ook een plek ingericht waar leerlingen gewoon rustig hun werk kunnen maken. Omdat zij in hun eigen klas bijvoorbeeld snel zijn afgeleid.”
Naast extra begeleiding, is de hulpklas ook bedoeld voor leerlingen die bovengemiddeld presteren. ,,In hun eigen groep is er al verrijking aanwezig, waardoor deze AWW (alles willen weten) kinderen zich niet hoeven te vervelen. Maar daarnaast kan het prettig zijn om extra uitdaging te krijgen, zo staan er Breinbrekers in de kast, Taaltoppers en mappen met diverse onderwerpen zoals de evolutie, vulkanen of het oerwoud. Maar een potje schaken behoort ook tot de mogelijkheden. Even los van de stof maar wel verdieping via het spelen van een uitdagend spel. De plusklas is niet vrijblijvend, we gaan samen echt voor een doel. Dit geldt net zo goed voor de kinderen die een duwtje in de rug nodig hebben, als voor de leerlingen die het leren makkelijk afgaat.”