Zestigers fietsen zwaarste fietstocht ter wereld voor ALS

WAARLAND / LANGEDIJK - Dick Pater (61 jaar) uit Waarland en Jaap Brasser (60 jaar) uit Langedijk stapten 9 januari in Caïro op de fiets voor een fietstocht van 12.000 km dwars door Afrika; de Tour d’ Afrique. Volgens velen gaat het hier om de zwaarste fietstocht ter wereld. De mannen willen met deze actie zoveel mogelijk geld ophalen voor onderzoek naar de spierziekte ALS. Jaap en Dick hopen 9 mei - via Egypte, Soedan, Ethiopië, Kenia, Tanzania, Malawi, Zambia, Botswana, Namibie - in Kaapstad aan te komen.
Naast het feit dat het een enorme afstand is, zullen Jaap en Dick de fietstocht onder zware omstandigheden afleggen. De route voert over geasfalteerde, verharde en onverharde wegen, dwars door de woestijn, savannes, bossen en 3.000 meter hoge bergen. De weersomstandigheden zullen uiterst wisselend zijn en de temperatuur varieert van 0 tot 50 graden Celsius. Dit vergt een uitgebreide voorbereiding. Jaap hierover: “Wij zijn liefhebbers van duursporten en houden ervan om onze grenzen te verleggen. Tour d’Afrique zien we dan ook als de ultieme uitdaging voor geest en lichaam. We zijn een jaar bezig geweest met de voorbereidingen. Per dag fietsen we 4 a 5 uur.”
Onderzoek naar ALS
Dick en Jaap wagen zich niet alleen aan de zware tocht om hun grenzen te verleggen, de mannen willen zoveel mogelijk geld ophalen voor onderzoek naar de spierziekte ALS. Vorig jaar is er bij de buurman van Dick ALS geconstateerd. Dick: “Dit tragische nieuws maakte pijnlijk duidelijk dat gezondheid geen vanzelfsprekendheid. ALS is een verschrikkelijke ziekte waar tot nu toe geen enkele remedie voor is, aftakeling is het enige vooruitzicht. Met deze actie hopen we een steentje bij te kunnen dragen in de zoektocht naar een oplossing!”
Volg Dick en Jaap tijdens hun avontuur via https://www.facebook.com/doorafrikavoorals of doneer direct viahttp://www.alsteams.nl/dick-jaap.