NOORD-HOLLAND - Allemaal instappen! Reis mee met de fietstaxi, de huifkar, de hogesnelheidstrein of het ruimteschip! De Kinderboekenweek 2019 gaat over voertuigen. Met het thema Reis mee! gaan we op reis in kinderboeken. Niet de bestemming maar het vervoer erheen staat centraal. Ontdek de ruimte met een raket, beleef avonturen op een cruiseschip, verken een land tijdens een roadtrip, trek rond met een tractor en zeil de wereld rond op een catamaran. Met een boek kun je elke reis maken die je wilt, van een rondje op de step in de buurt tot aan een ruimtereis door het heelal. Toer je alleen of samen? Tijdens de Kinderboekenweek 2019 reizen we allemaal! Met én zonder boeken! In de speciale Kinderboekenweekfolder die in de bibliotheek ligt kun je er alles over lezen. Kom jij ook?


Feestelijke opening: wordt taartdesigner
Hoera! Het is weer zo ver, de Kinderboekenweek wordt feestelijk geopend! Dat vieren wij met taart die jij zelf kunt ontwerpen als vliegtuig, ruimteschip, boot of raket? Waar jij maar mee op reis zou willen…. Kom je ook? En smul mee! Deze feestelijke opening van de Kinderboekenweek is in alle vestigingen (met uitzondering van Egmond en de Schermer) op woensdagmiddag 2 oktober 14.30 uur- 16.00 uur. De toegang is gratis.

Origami challenge
Vouw het beste papieren vliegtuig ter wereld! (wij weten hoe).
Een boot of een raket? Kan hij echt varen en hoe ver vliegt hij? Doe de challenge!
Tijdens de feestelijke openingsmiddag en de gehele Kinderboekenweek! Meedoen kan tijdens de gehele Kinderboekenweek in alle vestigingen (met uitzondering van Egmond en de Schermer).

Recycle reis: maak je eigen voertuig
Kom naar de ontdekplek in de bibliotheek en verleg je grenzen. Je knutselt een voertuig, misschien een tijdmachine, raket of iets dat nog helemaal niet bestaat maar wat jij gaat ontdekken. Tijdens deze ontdekplek gaan we grenzeloos knutselen! De ontdekplek is een wekelijks terugkerende activiteit in de bibliotheken van Alkmaar centrum, De Mare, Heerhugowaard, Bergen en Castricum. Je kunt tijdens de ontdekplek meedoen aan verrassende, stoere, spannende, leuke en vooral gezellige activiteiten, om zelf te ontdekken, onderzoeken en spelend te leren. Tijdens de Kinderboekenweek gaat het bij de ontdekplek ook over voertuigen. De ontdekplek start om 15.30 uur en duurt tot 17.00 uur. Ter gelegenheid van de Kinderboekenweek zijn er extra ontdekplekken in de bibliotheek in Oudorp op vrijdag 4 oktober en in De Rijp op donderdag 10 oktober.

Coderdojo Junior
Bij de Coderdojo Junior zijn kinderen van 4 tot ongeveer 9 jaar welkom om samen met hun ouders op ontdekking te gaan met de materialen van de bibliotheek. Spellen, robotjes en programmeerapps staan klaar om uitgetest te worden. Speciaal tijdens de Kinderboekenweek met het thema reizen. Ga je mee? Op woensdag 2 oktober in de bibliotheek in Limmen en op 9 oktober in de bibliotheek in Alkmaar centrum. Van 14.30 tot 15.30 uur.

Virtual reality voor kinderen vanaf 7 jaar
Met een VR bril lijkt het alsof je in een andere wereld belandt die heel echt lijkt. Het is 3-dimensionaal, interactief en 360 graden. Je gaat digitaal op reis want je kijkt naar iets, maar ervaart het ook. Onder zee, in de lucht? Kies je bestemming maar uit! Je kunt op reis met een VR bril op zaterdag 12 oktober in de bibliotheek in Schoorl van 14.00 tot 16.00 uur.

Klassieke vervoersmiddelen in Oudorp
Dinsdagmiddag 1 oktober staat er een echte MG (een Engelse cabrio) op het Oudorperplein. Kinderen mogen in de auto zitten en er kan een foto gemaakt worden. Kinderen mogen de eigenaar natuurlijk van alles vragen over deze bijzondere auto. De bijzondere MG staat van 14.30 tot 15.30 uur op het plein. Woensdagmiddag 9 oktober wordt om14.00 het prentenboek Trouwerij op de boerderij van Julia Donaldson voorgelezen. Om 14.30 komt boer Harm Cnossen met zijn oude tractor naar het Oudorperplein. Kinderen mogen op de tractor zitten en er kan een foto gemaakt worden. En natuurlijk kan boer Harm alles vertellen over zijn rode tractor, een echte McCormick uit Amerika.

Leesplezier
Kinderen kunnen niet vroeg genoeg met taal en lezen in aanraking komen. Niet alleen krijgt je kind hierdoor een uitgebreidere woordenschat, ook is het goed voor de algehele taalontwikkeling. Uit onderzoek blijkt dat met vijftien minuten (voor)lezen per dag, een kind circa 1000 nieuwe woorden per jaar leert. De Kinderboekenweek is dan ook een prachtig moment om dit in praktijk te brengen. De (voor)leesboeken zijn het hele jaar te leen bij de Bibliotheek

Ben je nog geen lid van de bieb?
Tot 18 jaar is het lidmaatschap gratis! Schrijf je in als lid tijdens de Kinderboekenweek (je betaalt geen inschrijfgeld) en je krijgt een hippe fietsbel en de Kinderboekenkrant. Er zijn duizenden leuke, spannende, grappige, mooie, en ontroerende boeken geschreven. Voor elk kind zit er wel een geschikt boek tussen. Alleen hoe vind je die boeken in dat immense aanbod? Speciaal voor de kinderen is er de Kinderboekenweekkrant, maar ouders mogen ook stiekem meelezen.