Wordt het restauratie of de verhuiswagen? Deze vraag staat centraal op de extra donateursvergadering van de Stichting Langedijker Verleden op 1 oktober om 20:00 uur in café-restaurant Celavie in Oudkarspel. De stichting is huurder van het uit 1808 daterende rijksmonument en op een na oudste gebouw van Langedijk. De gemeente heeft de huur opgezegd per 31 december a.s. en wil het monument verkopen. De vraagprijs is hoog en dat geldt ook voor de restauratiekosten. Als de stichting erin slaagt om voldoende ideeën en enthousiasme bij de Langedijkers op te wekken, dan is er terechte hoop dat ’t Regthuis behouden blijft als museum. Dan kan het ook verder uitgroeien naar een attractief historisch en cultureel centrum, een pareltje waar Langedijkers trots op mogen zijn.

Wordt het de verhuiswagen, dan verwacht de gemeente dat het gebouw op 31 december leeg wordt opgeleverd. Alle spullen, die de Langedijkers gedurende 20 jaar hebben ingebracht, moeten eruit. De vitrines worden gesloopt. De vitrines, waarin de stichting telkens weer een boeiend onderwerp uit het rijke Langedijker verleden tentoonstelde, zoals de cafés, de scholen, de bedrijven, de brandweer, de molens en dijken, de Langedijker families en dit jaar nog de Bevrijding in ‘45. Gesloopt wordt ook de bedstee, nog gered uit de boerderij van Van Diepen uit Zuid-Scharwoude en overgebleven na de verhuizing van de boerderij naar het Openlucht museum in Arnhem. Dat zou toch eeuwig zonde zijn.

Alle donateurs zijn uitgenodigd om op 1 oktober hun mening kenbaar te maken. De avond wordt afgesloten met een uniek stukje film over de dorpen van Langedijk, de opening van het spoor in Noord-Scharwoude in 1915 en de overstroming van de Bleekmeer in 1921.