NOORD HOLLAND - Sinds ze twitteren over wat ze langs de weg meemaken, genieten de weginspecteurs van de provincie een zekere faam onder de medeweggebruikers die hen online volgen. “We zagen je altijd wel rijden, nu weten we ook wat jullie doen.”

Met hun gelikte dienstauto’s vielen ze tussen het overige verkeer natuurlijk wel op, maar de contacten met andere weggebruikers bleven gewoonlijk beperkt tot toevallige ontmoetingen, pechgevallen en de mensen bij een aanrijding. Sinds ze zijn gaan twitteren, hebben de weginspecteurs over belangstelling niet te klagen: ‘We zagen je altijd wel rijden, nu weten we ook wat jullie doen’. Vanaf de start, anderhalf jaar geleden, waren de reacties ‘super positief’, herinnert weginspecteur Arjen Timmers zich: “Ze zien dat we af en toe een best wel heftige baan hebben.”

Wereldjob

Bij de provincie zijn achttien weginspecteurs actief, die samen 675 kilometer weg onder hun hoede hebben. Gabriella Mosk (450 volgers op Twitter): “We zorgen ervoor dat de wegen veilig en bereikbaar zijn. We staan voor doorstroming en veiligheid in het verkeer.” Arjen Timmers (1327 volgers) kun je tegenkomen in rayon Haarlemmermeer. Zijn collega Dirk Jaarsma (2117 volgers) doorkruist het rayon Alkmaar-Den Helder.
Dirk: “Je controleert vooral of aannemers bij wegwerkzaamheden alle borden goed hebben staan en of het veilig is. Bij pech en ongevallen proberen we de situatie zo snel mogelijk veilig te stellen en alles weer rijdend te krijgen. ’s Winters komt de gladheidsbestrijding er nog bij. Je rijdt gemiddeld een route van 120 tot 150 kilometer. Het is net wat er op zo’n dag gebeurt of je dat helemaal haalt of niet. Een wereldjob.”
Arjen vult aan: “Ongevallen laten zich natuurlijk niet plannen. Aan de hand van het track-and-trace-systeem in onze auto kan de verkeerscentrale zien wie het dichtst in de buurt is. Dan word je gebeld, laat je alles waar je op dat moment mee bezig bent vallen, en gaat ter plaatse.”

Twittergemak

Arjen kende het gemak dat Twitter je kan bieden, hij volgde de hulpdiensten. “Dan zag ik de meldingen van 1-1-2 en P2000 voorbijkomen, las dat er op de N201 iets was voorgevallen en kon ik daar vast heengaan. Dat gaf tijdwinst.” Dirk zag hoe collega’s van Rijkswaterstaat actief waren met tweets over de situatie langs de weg. Dat leek hem ook wel iets voor de provincie.
Dirk: “Met de socialemediaspecialist van de provincie hebben we de mogelijkheden besproken: hoe je aan volgers komt, hoe je het zinvol en leuk kunt maken en waar je rekening mee moet houden. Zo zijn we begonnen. Zo’n 5 van ons zijn hiermee heel actief. Je moet het ook leuk vinden en er een beetje handigheid in krijgen. Als je bij een verkeersongeluk staat, doe je natuurlijk gewoon je werk. Als het daarna even rustig is, maak je snel een fotootje of doe je wat tweetjes.” Arjen: “Kentekens schermen we af. Daar is ook weer een app voor.”

Slimme tweets

De weginspecteur kan met zijn tweet over de actuele verkeerssituatie echt het verschil maken.
Arjen: “Via de autoradio hoor je bijvoorbeeld omroepen dat de N201 tussen Haarlem en Hilversum is afgesloten. Maar ja, dat is de héle N201. Wij kunnen dan melden dat de #N201 is afgesloten tussen het Spaarne Ziekenhuis en de brandweerkazerne. Wie bekend is met Twitter en lokaal een beetje de weg weet, ziet dat voorbijkomen en kan daar dan rekening mee houden. Ideaal.”

Spontane reacties

Wie actief twittert, mag reacties verwachten. Arjen: “Wie we zijn en wat we doen raakt steeds meer bekend. Je krijgt spontane berichtjes, maar ook reacties; na een ongeval de opmerking ‘dat die verkeerslichten van de provincie verkeerd staan afgesteld’ met de vraag ‘wanneer wij  daar eens wat aan gaan doen’. Daar kunnen we online meteen zakelijk op antwoorden door te verwijzen naar 0800-0200 0600, ons telefoonnummer voor vragen, opmerkingen of klachten.”

Bekijk de minidocumentaire Weginspecteur Gabriella zorgt voor goede doorstroming van #ONSNOORD-HOLLAND.
volg de Noord-Hollandse weginspecteurs op Twitter: @Wis_GabrielPNH@Wis_Adrie@Wis_Albert@Wis_Arjen@Wis_Dirk@Wis_FrankPNH@Wis_Jos en @Wis_RenePNH.