LANGEDIJK - Wanneer je een winkel hebt kan het interessant zijn om hier een online winkel bij te nemen. Op die manier kan je je verschillende producten, of misschien wel diensten, ook online aanbieden aan consumenten. Dit kan een verrijking zijn van je bedrijf. Toch kan het beginnen van een webshop een grote stap zijn. Er komen veel verantwoordelijkheden bij kijken. Zo moet je naast de fysieke winkel ook voor de online shop aan de slag. Hierbij moet je orders inpakken en opsturen. Dit is wanneer de online winkel al loopt. Om daar te komen moet er eerst een gebouwd worden. Dit kan op verschillende manieren. Je kan een professionele webshop laten maken door iemand of dit zelf oppakken.

Belangrijkste programma’s webshop bouwen

Er zijn verschillende programma’s die je kunt gebruiken om een online winkel te bouwen. Bedenk je wel dat het bouwen hiervan veel tijd kost. Zeker wanneer je hier zelf weinig tot geen ervaring in hebt. Om de eerste keuzes makkelijk te maken worden hier de belangrijkste programma’s toegelicht die je moet kennen.

Wordpress

Wanneer je een webshop wilt maken in Wordpress is dit goed mogelijk. Wel heb je een e-commerce plugin nodig om ervoor te kunnen zorgen dat je ook daadwerkelijk iets kunt verkopen. Het is niet mogelijk om met alleen Wordpress een volledig werkende online shop te creëren.

Wel biedt Wordpress veel verschillende out-of-the-box ideeën die je kunt toepassen. Wanneer je aan de slag gaat met Wordpress kom je uit op een relatief goedkope webwinkel. Wel eentje die je gemakkelijk zelf kunt beheren. Ook heeft Wordpress veel plugins die je kunt gebruiken. Ook zijn webwinkels gemaakt in Wordpress vaak licht en dus snel in gebruik. Dit is belangrijk want snelheid is waar het om draait.

WooCommerce

Online shops die op Wordpress worden gemaakt draaien op de e-commerce plugin van WooCommerce. Deze plugin is speciaal gemaakt voor CMS, contentmanagementsysteem. Dit is een systeem dat ervoor zorgt dat een webshop gemakkelijk te beheren is. Via WooCommerce kan je alles gemakkelijk beheren. Zo kun je gemakkelijk aanpassingen doorvoeren, zoals bijvoorbeeld de voorraad bijhouden.

Is het een goed idee om zelf een webshop creëren?

Je kunt gemakkelijk zelf een webshop maken en bijhouden. Hierin heb je 2 opties, je kunt kiezen voor een kant-en-klare gehoste website of je kunt gaan voor een op maat gemaakte website. Een kant-en-klare komt met een standaard CMS, terwijl je bij een op maat gemaakte zelf een CMS kunt kiezen.

Er zijn verschillende aanbieders van kant-en-klare websites die je kunt gebruiken. Een aantal voorbeelden hiervan zijn CCV Shop, Pagewize, Shopware en WooCommerce. Voordelen aan een kant-en-klare website is dat het goedkoop is en je kunt er gelijk mee aan de slag. Voor eventuele technische problemen kan je ook terecht bij een helpdesk en de software is gebruiksvriendelijk. Nadelen zijn dat je het design niet naar je eigen smaak kunt indelen, waardoor je je niet zo zeer kunt onderscheiden van je concurrenten.
Ook kan je kiezen op een webshop op maat te maken. Hierbij kan je ook kiezen om deze kosteloos op maat aan te schaffen. Dit kan ook betaald. Het verschil tussen de twee is vooral de kwaliteit. Als je gaat voor kosteloos kun je deze naar wens indelen maar het kan ook extra kosten met zich meebrengen. Wanneer je voor de betaalde optie gaat kan je alles naar eigen wens inrichten. Hierbij vallen de opstartkosten hoger uit maar heb je wel een onderscheidende en professionele webshop. Als je de tijd en expertise hebt is het goed mogelijk om zelf een online shop te maken.

Voordelen uitbesteden webshop creëren

Toch is het uitbesteden van het maken van een webwinkel niet een geheel gek idee. Zoals je hiervoor zag is de beste manier om je te onderscheiden een betaalde webwinkel op maat te maken. Ook kan je een Wordpress webshop laten maken. Op deze manier weet je zeker dat al je wensen erin terugkomen.

Wanneer je het creëren uitbesteedt, wordt er door een specialist gekeken naar de verschillende belangrijke factoren die een webshop moeten hebben. Zo vergeet je zelf geen belangrijke elementen en kan jij precies vertellen wat je allemaal terug wilt laten komen. Samen met de specialist ga je zitten om te bespreken wat deze wensen zijn en wat er absoluut niet mag missen in de webwinkel. Vervolgens wordt je met elke stap meegenomen tot het eindresultaat gelanceerd wordt.

Het inschakelen van een specialist kost wat geld, maar op deze manier weet je wel zeker dat je een unieke webwinkel hebt die ook daadwerkelijk bij je doelgroep terecht gaat komen.