Update

Update - onderdeel van regiodagbladen.nl | juni 2022 | 31 Buitenleven Zomerspecial De oorsprong van het woord barbecue ligt in Frankrijk; vroeger werden zwijnen aan een braadspit geroosterd en in de volksmond werd zo’n spit ‘Erin bij de Baard, eruit bij de Staart’ genoemd. Als je dit naar het Frans vertaald, krijg je Barbe-et-queue. Tot een paar jaar geleden was barbecueën voorbehouden aan de zomermaanden. Mooi weer, lekker buiten eten. Tegenwoordig kan je 365 dagen per jaar de barbecue aansteken en er heerlijke gerechten op maken. Er zijn verschillende soorten barbecues verkrijgbaar, te weten • Houtskool bbq – geschikt voor gebruik op het strand, in het park en in de tuin. Hij is wat minder snel op temperatuur en de bereidingsmogelijkheden zijn maat afhankelijk • Kamado bbq, - geschikt voor gebruik in de tuin, wat minder snel op temperatuur maar de bereidingsmogelijkheden zijn gigantisch. • Rookoven – geschikt voor gebruik in de tuin, wat minder snel op temperatuur en de bereidingsmogelijkheden zijn beperkt. • Gas bbq - geschikt voor gebruik in de tuin, op het balkon en op de camping, is snel op temperatuur maar heeft weer beperkte bereidingsmogelijkheden • Elektrische bbq – geschikt voor gebruik in de tuin en op het balkon, is snel op temperatuur maar heeft weinig bereidingsmogelijkheden. Voor welke bbq je kiest is dus afhankelijk van welke prioriteiten je er aan stelt. Ga je voor de ‘snelle hap’ dan zijn de gas – en elektrisch bbq uitermate geschikt, kies je voor het lekker lang tafelen dan verval je al naar de andere types waarbij je houtskool of briketten gebruikt. En uiteraard heb je daar ook weer verschillen in: als regel kan je stellen dat je houtskool gebruikt bij een open barbecue, dus zonder deksel, op alle andere varianten de briketten. Houtskool bereikt namelijk een hogere temperatuur en brandt sneller. Met briketten kan je in een gesloten barbecue zowel direct als indirect grillen, je legt dunnere stukken vlees bijvoorbeeld direct boven de warmtebron en de dikkere stukken ernaast (indirect). De hitte onder de deksel zorgt er dan voor dat het vlees gelijkmatig verwarmd. Uiteraard ben je vrij om te gebruiken wat je prettig vindt, bovenstaande is slechts een ezelsbruggetje voor ‘wat te kiezen’. Kijk voor je begint waar de wind vandaan komt, het is natuurlijk niet prettig als je in de rook zit. Maak het vuur ongeveer een half uur voor het bakken aan. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld TEKST Jolanda Eyzinga FOTO AdobeStock en Pixabay van onze redactie Barbecue: alleen in de zomer of het hele jaar rond? Enkele tips voor een geslaagde bbq: • Reken ongeveer 300 gram vlees per persoon, indien je ook vis wilt reken je daar ongeveer 150 gram van • Naast de gerechten die op de bbq gegrild worden heb je ook altijd bijgerechten in de vorm van bijvoorbeeld sla, stokbrood en fruit. Reken ook hiermee op ongeveer 300 gram per persoon • Het rooster maak je tussentijds even schoon met citroenen en warm water • Om zoveel mogelijk te kunnen proeven van alle lekkers is het raadzaam te starten met licht verteerbare stukjes en daarna pas de ‘zwaardere’ stukken. Restanten kan je altijd de volgende dag weer verwarmen en lekker nuttigen. een barbecuestarter of aanmaakhoutjes of -blokjes, maar NOOIT een product om het vuur aan te wakkeren zoals benzine of spiritus. Dit is levensgevaarlijk en toch gebeuren hier ieder jaar weer ongevallen mee met zware brandwonden tot gevolg. De barbecue is klaar voor gebruik als de kooltjes bedekt zijn met een grijs laagje as. Zorg dat je rooster ca. 20 cm verwijderd is van de kolen. Draai het vlees regelmatig om zodat de buitenkant mooi bakt en binnenin gelijkmatig gaar wordt. Wrijf vlees en/of vis van te voren in met olie of een kruidenmarinade, dit ter bescherming tegen het vuur en het geeft ook nog eens een heerlijke smaak. Lekkernijen voor op de bbq: We kennen natuurlijk allemaal de hamburger, de kipkluifjes en de shaslick. Maar wat te denken van een beenhammetje met honing-mosterdsaus, een (vakens)rollade met sambal en de spareribs? Maar ook picanha, diamanthaas en bavette zijn om de vingers bij af te likken. Een aanrader is ook om je pizza eens af te bakken op de bbq, je krijgt dan echt de smaak alsof het uit de houtoven komt. Het is zelfs mogelijk om een toetje te bereiden op de bbq, zoals (appel)taart, gegrilde watermeloen, banaan in de schil gegaard en daarna afgemaakt met bruine suiker en Cointreau. Bovenstaande is uiteraard maar een (zeer) kleine greep uit alles wat mogelijk is, maar op internet kan je ontelbaar veel heerlijke recepten vinden om te maken op de bbq. Eet smakelijk!Å

RkJQdWJsaXNoZXIy ODY1MjQ=