LANGEDIJK - Afvalcoaches gaan vanaf woensdag 11 januari in Langedijk langs de deuren om met inwoners in gesprek te gaan over afval en grondstoffen. De campagne ‘De wijk in’ sluit aan bij de acties die de afgelopen maanden zijn uitgevoerd om inwoners te stimuleren meer en beter hun grondstoffen te scheiden van afval. Op 11 januari gaat wethouder Bert Fintelman mee de wijk in.

De actie 'De wijk in' wordt gehouden op woensdag 11, zaterdag 14, woensdag 18 en zaterdag 21 januari en vindt in meerdere wijken van de gemeente plaats. De afvalcoaches zijn medewerkers van de gemeente en HVC. De gesprekken aan de deur gaan over het scheiden van plastic, blik en pak, waarom dit belangrijk is, wat er allemaal in de bak mag, hoe het wordt verwerkt en wat ervan wordt gemaakt.

Plastic, ik doe mee!

Een gezin heeft gemiddeld elke week een vuilniszak vol plastic verpakkingsmateriaal. Hier komen de lege pakken sap en zuivel en het blik nog bij. Door dit apart te houden, kan het worden hergebruikt. Tijdens de gesprekken krijgen de bewoners een folder waarin staat wat nu precies in welke bak mag en een pen van gerecycled plastic met de tekst "Vroeger was ik een pak vla, nu ben ik een pen".

Nieuwe rolemmers

Alle huishoudens in de laagbouw van Langedijk kregen eind vorig jaar drie nieuwe rolemmers. De gemeente wil het inwoners zo makkelijker maken om grondstoffen apart te houden van ander afval. Grondstoffen zijn waardevol, want daarvan kunnen weer nieuwe producten worden gemaakt.

Afvalkalender

Met de komst van de rolemmers met oranje deksel voor plastic, blik en pak is ook het schema voor de inzameling veranderd. De nieuwe afvalkalender is te vinden op  www.gemeentelangedijk.nl/inwoners/huishoudelijk_afval.