LANGEDIJK  - En waar mag dit dan bij? Een dame hoort haar man aan de deur praten met de afvalcoach en komt de gang in met een leeg zakje van de oploskoffie. “Dat vraag ik me al heel lang af. Restafval of plastic?” De afvalcoach antwoordt resoluut: “Restafval. 

Kijk maar het is samengesteld materiaal van metaal en kunststof. Dat kan niet worden gerecycled. Net als een chipszak.” Een afvalcoach aan de deur, dat is een hele makkelijke manier om even snel die vraag te stellen waar je al lang mee rond loopt. Of om je ervaringen te delen over de nieuwe manier van inzamelen in Langedijk. Veel mensen namen, ondanks de kou aan de deur, de tijd voor een gesprekje.

Daarvoor gingen op twee woensdagmiddagen en twee zaterdagen afvalcoaches in verschillende wijken langs de deuren. De gesprekken gingen over het scheiden van plastic, blik en pak, waarom dit belangrijk is, wat er allemaal in de bak mag, hoe het wordt verwerkt en wat ervan wordt gemaakt. Maar de afvalcoaches vroegen ook naar de eerste ervaringen met de nieuwe rolemmers. “Nu u er toch bent,” was in heel wat gevallen het begin van een goed gesprek.

Ook wethouder Bert Fintelman trotseerde vorst en storm. “Ik heb geweldige gesprekken gehad aan de deur. Het viel me op hoe positief mensen zijn over het scheiden van grondstoffen. Voor sommigen is het echt een sport! Ik heb ook de eerste ervaringen gehoord. Sommigen zijn heel positief, anderen wat kritischer. Over de grootte van de rolemmers bijvoorbeeld. Voor een groot gezin is zo’n grote rolemmer met oranje deksel soms te klein.

En wie goed zijn grondstoffen scheidt, heeft wellicht teveel aan een grote grijze rolemmer voor restafval. Ik heb ook mensen gehoord over de kleur van de rolemmers en de driewekelijkse inzameling. Maar wat mij betreft is dat allemaal niet in beton gegoten. Alles wat we aan de deuren hebben gehoord, nemen we mee als we bespreken of de manier waarop we de inzameling in Langedijk nu hebben georganiseerd, verloopt zoals we hadden verwacht.”