De gemeente Langedijk gaat vanaf 20 oktober zogeheten 'besmettingsbrieven' sturen naar slachtoffers en omwonenden van een woning waar is ingebroken.

Uit onderzoek blijkt dat woningen waar is ingebroken en woningen in de dichte nabijheid (risicobesmetting) een grotere kans hebben om weer bezoek te krijgen van inbrekers dan woningen waar nog niet is ingebroken. Een logische verklaring hiervoor is dat de inbreker bekend is met de wijk en het type woning. Bovendien verwachten daders dat mensen gestolen voorwerpen vervangen na een inbraak, zodat er opnieuw een slag kan worden geslagen.

Beveiligen
Als er in een woning is ingebroken, is het dus extra belangrijk de woning en andere woningen in de omgeving goed te beveiligen. Dat begint bij goed hang- en sluitwerk om deuren en ramen af te sluiten. Woningen met het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) lopen tot 90% minder kans hebben op een geslaagde inbraak. Het hang- en sluitwerk werkt alleen als het op slot wordt gedaan, ook tijdens een korte boodschap.

Alertheid
Daarnaast is het van belang dat mensen extra alert zijn op verdachte situaties. Ziet u onbekenden in uw wijk die veel interesse lijken te hebben in woningen of voertuigen, bel dan direct 112.

U kunt zich ook aanmelden voor Burgernet waarbij u de politie, naar aanleiding van een 112-melding, helpt uit te kijken naar verdachte personen of vermiste kinderen. Meer informatie vindt u op www.burgernet.nl

Het versturen van besmettingsbrieven maakt onderdeel uit van het actieplan woninginbraken. In oktober tot en met december worden verschillende activiteiten ondernomen. Houd voor meer informatie de website en Langedijk Informeert in de gaten.