Langedijk is op de meest inspirerende manier aan de slag gegaan met de 'Global Goals' zoals de Verengigde Naties deze heeft opgesteld voor de komende jaren.


Hoe kun je als gemeente op een inspirerende manier bijdragen aan de 'Global Goals' van de VN? Langedijk weet met diverse originele activiteiten bewoners, lokale politiek en bedrijfsleven te betrekken bij een meer duurzame en leefbare samenleving. En is daarom vrijdag 22 januari verkozen tot ‘meest inspirerende Global Goals gemeente 2016’. De gemeenten Utrecht en Hoorn eindigden als tweede en derde.

Global Goals
Voorgaande jaren werd traditiegetrouw de prijs voor de Meest Inspirerende Millenniumgemeente uitgereikt. Voor de periode 2016-2030 stelden de Verenigde Naties met de Global Goals nieuwe mondiale doelen. Daarom voert VNG International een campagne onder een nieuwe naam: de Global Goals gemeente campagne. Over de hele wereld werken landen aan de 'Global Goals for Sustainable Development', de 17 VN-doelen die de wereld in 2030 een stuk beter, duurzamer en leefbaarder moeten maken. Ook Nederland, en Nederlandse gemeenten, gaan met de doelen aan de slag. En Langedijk doet dat tot nu toe op inspirerende wijze, zo is gebleken.

Oordeel van de jury
De jury bestond uit Marloes Borsboom (wethouder Rijswijk), Roelie Lenten (VNG) en Martha Klein (Fairbusiness). De juryleden kozen voor Langedijk omdat de gemeente een groot aantal mensen op een originele manier bij de doelen weet te betrekken. Een mooi voorbeeld is het theaterspektakel van Projectgroep Theater de Sluis. Zij laten zien hoe de doelen ook op een creatieve culturele manier onder de aandacht van inwoners gebracht kan worden.Verder is onder meer via Repair Cafés, een eerlijk winkelen app en een bosbouwproject bijgedragen.

Een prachtig digitaal magazine laat zien wat de afgelopen jaren is bereikt in Langedijk en wat de plannen zijn voor de toekomst.