Op 10 juli 2016 gaat de zomerdienstregeling in van Connexxion. Voor de buslijnen door Langedijk betekent dit niet alleen een aanpassing van de bustijden. Ook het lijnennet verandert. Langedijk krijgt de hele week een snelle verbinding naar Alkmaar en een nieuwe verbinding naar Heerhugowaard. Op deze manier wordt beter ingespeeld op de vervoersvraag.

Lijn 9 (Alkmaar – Broek op Langedijk - Zuid-Scharwoude - Oudkarspel)
Lijn 9 is het nieuwe lijnnummer voor lijn 210 tussen Alkmaar en Oudkarspel. Lijn 9 vormt straks de basislijn voor Langedijk die de hele week van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat rijdt. Het voordeel is dat de reistijd tussen Langedijk en Alkmaar op veel momenten met 15 minuten afneemt. Daarmee wordt de bus veel aantrekkelijker. In Broek op Langedijk is het zwaartepunt van de bebouwing langzaamaan verschoven van de omgeving van de Voorburggracht naar de nieuwbouwwijken rond de Westelijke Randweg. Deze woonwijken krijgen nu ook ’s avonds en in het weekeinde een bus. In Oudkarspel wordt niet meer doorgereden naar de Woudmeerweg, maar rijdt de bus een ronde via de Kasteelstraat en de Zaagmolenweg.

Lijn 10 (Alkmaar – Oudorp – Langedijk - Heerhugowaard)
Momenteel is lijn 10 de basislijn tussen Alkmaar en Langedijk. De lange reistijd maakt dat deze bus slecht wordt gebruikt. Omdat de nieuwe lijn 9 als basislijn de hele week een snelle verbinding gaat verzorgen, gaat lijn 10 op rustige momenten minder vaak rijden. Ook krijgt lijn 10 een ander eindpunt. Deze buslijn rijdt straks van Alkmaar via Sint Pancras, Broek op Langedijk en Zuid-Scharwoude naar het station in Heerhugowaard. Hierbij wordt vanaf winkelcentrum Broeker Veiling een rondje gereden via de Voorburggracht, Geestweg en Westelijke Randweg. Voor reizigers vanuit Langedijk ontstaan zo kortere en nieuwe reismogelijkheden via het station van Heerhugowaard in de richting van Schagen en Hoorn.
Wethouder Jasper Nieuwenhuizen blij is dat het na een intensieve lobbyperiode gelukt is een verbinding met Heerhugowaard te maken. “Onze inwoners kunnen nu makkelijker het centrum van Heerhugowaard bereiken en hebben een betere mogelijkheid om van daar verder te reizen met het openbaar vervoer.”

De nieuwe dienstregeling wordt binnenkort door Connexxion bekend gemaakt. Connexxion verzorgt het openbaar vervoer in opdracht van de provincie Noord-Holland.