U weet zelf wat normaal is in uw wijk. U weet wanneer er bekende of onbekende mensen langslopen. Of welke plekken logisch zijn om stil te staan met een auto. Afwijkend gedrag kan betekenen dat er een inbreker op onderzoek uit is. Via een WhatsApp-groep kunt u dit soort verdachte situaties delen met uw buren verderop.

Een WhatsApp-groep kan de veiligheid in uw buurt verbeteren. Inwoners kunnen op eigen initiatief elkaar via berichten op hun smartphone op de hoogte houden van verdachte situaties in de buurt. Dat gaat met SAAR-principe: signaleren, alarmeren, appen en reageren. Het is een manier zijn om de politie te helpen bij het signaleren van verdachte situaties. De politie en gemeente ondersteunen bewoners hierin. Samen zorgen we zo voor een veilige woon- en leefomgeving.
Wilt u ook een WhatsApp-groep in uw buurt opstarten?

Handleiding whatsapp


WhatsApp is een gratis berichtendienst voor mensen met een smartphone. Een WhatsApp-groep kan de veiligheid in uw buurt verbeteren, het initiatief om WhatsApp op te zetten en leden te werven ligt bij buurtbewoners zelf. De politie en gemeente ondersteunen bewoners hierin. Op die manier helpen inwoners de politie bij het signaleren van verdachte situaties. Samen zorgen we zo voor een veilige woon- en leefomgeving.

Wilt u ook een WhatsApp-groep in uw buurt opstarten, leest u dan deze handleiding. Aan de deelname van een WhatsApp-groep zijn namelijk wat spelregels verbonden.

1.  Minimumleeftijd


Wij raden aan een minimumleeftijd voor deelname aan een WhatsApp-groep van 18 jaar in te stellen.

2.  Beheer


Er is één beheerder van de groep. Hij of zij is aanspreekpunt voor de leden van de groep en kan mensen aan de groep toevoegen of verwijderen. Deelnemers dienen woonachtig te zijn in de wijk of buurt waar de groep zich bevindt.

TIP: Laat een beheerder van een WhatsApp-groep uit een andere buurt deelnemen zodat hij of zij informatie tussen groepen kan uitwisselen. Hierdoor wordt het bereik van uw WhatsApp-groep nog groter!

3.  Wijkagent of gemeente


De wijkagent en gemeente nemen niet direct deel aan WhatsApp-groepen. Een WhatsApp-groep is een burgerinitiatief. Er kan snel geschakeld worden met de politie door te bellen. Een wijkagent of de gemeente is namelijk niet 24x7 bereikbaar en paraat. Als met spoed politie nodig is: bel 112. Als er politie nodig is, maar geen spoed, bel 0900-8844, kijk op www.politie.nl of gebruik de politie app. De telefonische oproepen worden altijd beantwoord.

4.  Verdachte situaties/heterdaad


Ziet u iets verdachts of betrapt u iemand op heterdaad? Twijfel niet en bel direct 112. Noteer het signalement en/of kenteken en geef door wat u ziet. Een groot deel van de woninginbraken lost de politie op dankzij oplettendheid van buren. De politie kan dankzij een melding misschien een overval of woninginbraak voorkomen.

Een WhatsApp-groep is bedoeld om verdachte situaties te signaleren, te melden en eventueel te verstoren. Speel nooit voor eigen rechter en waarschuw altijd de politie. Een verdacht persoon kan onschuldig zijn, maar door de berichten in de groep door alle deelnemers als crimineel worden aangezien. U kunt samen met buurtbewoners de verdachte in de gaten houden, maar let altijd eerst op uw eigen veiligheid. Wees dus terughoudend met acties en waarschuw de politie.

Belt u 112 naar aanleiding van een gemelde situatie in de WhatsApp-groep, laat dit dan aan de groep weten. Dan wordt de meldkamer niet bedolven onder telefoontjes over dezelfde melding.

5.  Delen van foto’s


Foto’s kunnen handig zijn als signalement of eventueel bewijs. Wees terughoudend met het delen van foto’s van personen. Het is niet de bedoeling een verdacht persoon aan de schandpaal te nagelen. In veel gevallen voldoet een signalement ook.

6.  Geen overbodige berichten


Een WhatsApp-groep is bedoeld als buurtwacht, niet als buurthuis. Niet alle buurtbewoners zitten te wachten op een overvloed aan berichten. Door regelmatig gezellige en grappige berichten te plaatsen, kunnen berichten die er écht toe doen over het hoofd worden gezien of niet snel worden opgemerkt.

Het is raadzaam om de WhatsApp-groep alleen als alarmsysteem te gebruiken. Voor gezelligheid kan uiteraard een tweede groep worden geopend.

7.  Gebruik de SAAR-methode


Volg de volgende stappen bij het zien van een verdachte situatie (SAAR-methode):

Signaleer Alarmeer 112

App om uw waarneming bekend te maken aan anderen (alleen actuele meldingen).

Reageer, door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon.

De bedoeling is het verstoren van de plannen van de verdachte persoon (“ zaak stuk te maken”). Doe dit alleen als dit veilig kan zonder risico’s, maak bijvoorbeeld een praatje met de persoon.

8.  Aanmelden en vragen


De gemeente Langedijk wil de ontwikkeling van de WhatsApp-groepen ondersteunen, onder andere door op de website te publiceren in welke buurt een WhatsApp-groep acties is. Burgers of ondernemers kunnen zo ook zien voor welke WhatsApp-groep zij zich kunnen aanmelden. Wilt u het initiatief nemen om een groep op te starten in uw buurt, of heeft u al een groep waar u ons van op de hoogte wilt brengen? Stuur dan een e-mail met als onderwerp ‘WhatsApp-groep’ met daarin uw naam, adres en telefoonnummer naar veiligheid@gemeentelangedijk.nl. Ook kan de gemeente u voorzien van tips en kunt u vragen stellen.