LANGEDIJK - In het tweede weekend van september kunnen inwoners volop genieten van al het moois dat Langedijk te bieden heeft: water, cultuur en pure producten uit de eigen streek. Ontdek uw eigen gemeente per fiets of per boot.

Op zaterdag 9 september is het Open Monumentendag en openen de meeste monumenten in Langedijk tussen 11.00 en 16.00 uur hun deuren. Maak een mooie fietstocht vanaf de Witte Kerk in Sint Pancras tot aan Het Behouden Huis in Oudkarspel. Of beklim de toren van de Allemanskerk in Oudkarspel (tussen 14.00 en 16.00 uur). Bij elk monument dat u bezoekt, krijgt u een sticker. Als u drie stickers heeft verzameld, ontvangt u een pakket met streekproducten bij de Streekmarkt. De Streekmarkt wordt georganiseerd bij Wijndomein De Koen.

Unieke vaartocht

Ook kunt u op deze dag een gratis vaartocht maken vanaf De Koen (vertrek elk heel uur vanaf 11.00 uur tot en met 16.00 uur) naar de NH Kerk in Broek op Langedijk. Hier wordt u verwelkomd door de gidsen van Stichting Toeristische Promotie Langedijk, die u de kerk laten zien en u meenemen op een wandeling door de Dorpsstraat naar de Museale Schuitenhelling. Hier worden demonstraties gehouden. Vanaf die plek vaart u terug naar De Koen. Deze tocht voert u ook door Museum BroekerVeiling. Een unieke kans om de doorvaarveiling eens per boot van binnen te bewonderen.

Van Sluis tot Sluis

Op zondag 10 september kunt u deelnemen aan de vaartocht Van Sluis tot Sluis. U ziet Langedijk op zijn mooist en ontdekt verscholen schatten. Wie mee wil varen, komt naar een van de vele opstapplaatsen, waar de schuiten ongeveer elk kwartier vertrekken. Onderweg stapt u over van de ene op de andere schuit en u kunt op veel plaatsen opsteken. Daarnaast kunt u met een vrachtschip over het kanaal van sluis tot sluis varen. Ook op deze dag kunt u een bezoekje brengen aan de Streekmarkt. Kom en geniet van historisch, cultureel en waterrijk Langedijk! Kijk voor alle informatie op www.toerismelangedijk.nl.

Lezing door en over Rodi

In de aanloop naar het Topweekend organiseert de Bibliotheek Langedijk op donderdag 7 september van 20.00 tot 21.15 uur een lezing over de ontwikkeling van Rodi, onder de titel ‘Nieuws vergaren en verspreiden’. De lezing wordt gegeven door Donald Esser, die een kijkje zal geven achter de schermen van dit grote mediabedrijf. Kijk op www.bibliotheeklangedijk.nl.