De beide besturen van Stichting Langedijker Verleden en Stichting Hart van Oudkarspel gaan intensief samenwerken. Aanleiding hiervan is ‘t Regthuis, waar Stichting Langedijker Verleden sinds jaar en dag haar onderdak heeft.

De gemeente Langedijk verkoopt een aantal van haar accommodaties. Hiertoe behoort ook ‘t Regthuis. Net als met andere locaties is ‘t Regthuis aangeboden aan de huidige gebruiker, Stichting Langedijker Verleden. De stichting wil het liefst in ‘t Regthuis blijven. Het is ingericht als museum en ook de opslag van haar archieven is hier.

Het Regthuis kopen, daar moest het bestuur goed over nadenken. Hiervoor zijn niet zomaar gelden beschikbaar en er moet ook geld in het laadje komen om het pand te onderhouden. Het pand exploiteren naast het museum, dat is van een heel andere orde.

Het bestuur van Stichting Langedijker Verleden zocht samenwerking met Stichting Hart van Oudkarspel. Zij hebben nog maar kort geleden met succes Het Behouden Huis nieuw leven ingeblazen. Na een aantal intensieve gesprekken tussen gemeente en beide besturen is de kogel door de kerk.

Het bestuur van Stichting Hart van Oudkarspel gaat ‘t Regthuis kopen voor
€ 85.000 en na de verbouwing exploiteren. Daarmee kan Stichting Langedijker Verleden haar werk in de huidige vorm voortzetten. Beide Stichtingen hebben er alle vertrouwen in het aankoop bedrag en de verbouwingskosten bijeen te brengen door fondswerving, subsidies, particuliere ondersteuning en door zelf de handen uit de mouwen te steken.