Wat doet u bij brand? Weet u dan welke vluchtroute u moet nemen om binnen 3 minuten uw huis te verlaten? De brandpreventieweken, die in oktober worden gehouden, richten zich dit jaar vooral op het vluchtplan. De brandweer wil senioren extra aandacht geven. De helft van alle doden bij brand is namelijk een zelfstandig wonende 65-plusser.

Blijf uit de rook!
Uit onderzoek blijkt dat 28% van de senioren bij brand dwars door de rook zou willen vluchten. Dat is levensgevaarlijk, want het inademen van de giftige rook kan je dood betekenen. Rook is om drie redenen gevaarlijk. Ten eerste kan de hete lucht ervoor zorgen dat je binnenin – van mond tot stembanden – verbrandt. Ten tweede kan het inademen van fijne roetdeeltjes ontstekingen in de luchtpijp en longen veroorzaken. Maar rook is vooral gevaarlijk omdat het twee heel giftige ingrediënten bevat: koolmonoxide en cyanide. Adem je die teveel in, dan stopt de zuurstoftoevoer naar je organen. Mensen moeten beseffen hoe giftig rook is.

Doe de test
Het is belangrijk om over brand na te denken vóórdat het u overkomt. U kunt testen of u voldoende preventieve maatregelen hebt in uw huis opwww.watdoejijbijbrand.nl Op deze website is ook een e-learning applicatie beschikbaar. Deze kunt u ook gebruiken om met een senior die niet zo mobiel is de vluchtroute op de tablet ‘droog’ door te nemen. Dit is een korte film, waarin 65-plussers de vluchtoefening thuis doen. De kijker doet mee door zeven vragen te beantwoorden.

Rookmelder
Senioren kunnen ook een beroep doen op de brandpreventievrijwilligers. Als u zelf niet in staat bent om rookmelders op te hangen in uw woning, kunt u via de Brandwondenstichting een afspraak maken met een vrijwilliger. Deze vrijwilligers hebben een cursus gevolgd bij de brandweer en komen op verzoek rookmelders ophangen. Kijk voor het aanvraagformulier op www.brandwondenstichting.nl

Preventie
De brandweer Heerhugowaard, Langedijk en Schermer heeft tijdens de open dagen veel inwoners laten zien wat zij kunnen doen bij brand. Maar belangrijker is natuurlijk om brand in uw woning te voorkomen! Wees voorbereid en kijk op www.watdoejijbijbrand.nl