Oudkarspel - De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag een 23-jarige man aangehouden, die onder invloed van alcohol over de Woudmeerweg had gereden.


De politie zag de auto rijden op de Woudmeerweg rond 00:50 uur en controleerde de bestuurder op het gebruik van alcohol. De 23-jarige automobilist bleek onder invloed van alcohol en werd hiervoor aangehouden.

Tegen de alcomobilist is proces-verbaal opgemaakt.


40 Drankrijders aan de kant


Noord-Holland - De politie heeft afgelopen week wederom vele drankrijders uit het verkeer gehaald: 40 in totaal. Vier drankrijders moesten direct hun rijbewijs inleveren bij de politie, omdat zij zwaar onder invloed hadden gereden. Drie beschonken bestuurders waren betrokken bij een verkeersongeval.Het gebruik van alcohol vermindert de rijvaardigheid en het rijden onder invloed van alcohol is dan ook een misdrijf. In Nederland is naar schatting ongeveer 20% van de verkeersdoden gerelateerd aan alcoholgebruik : een goede reden voor politie om hier streng op te controleren.

24/7 controle op het rijden onder invloedDe politie controleert 24/7 op drankgebruik in het verkeer. Team Verkeer van de politie verricht daarnaast nog eens extra gerichte alcoholcontroles om de verkeersveiligheid te verhogen.

Lik op stuk-beleid voor drankrijdersDaarbij wordt zo mogelijk met lik op stuk-beleid gewerkt. Dit gebeurt veelal na contact met het landelijke ZSM Centraal van Parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie. ZSM Centraal kijkt onder meer of iemand eerder met alcohol op achter het stuur zat. Bij herhaling of een heel hoog alcoholpromillage kan ook direct taak- of gevangenisstraf, rijontzegging en/of een hoge boete worden geëist. De drankrijder gaat met een dagvaarding op zak naar huis en zal snel worden opgeroepen voor een OM-hoorzitting (vaak via Telehoren).


Boetes en maatregelen


De boetebedragen voor rijden onder invloed zijn hoog. De boetes beginnen bij € 360,- en lopen op tot € 1600,-. Daarnaast kan een ontzegging van de rijbevoegdheid worden opgelegd of zelfs taak- of gevangenisstraf worden geëist. Naast een straf kan ook een mededeling worden gedaan aan het CBR. Het CBR kan een (lichte) educatieve maatregel alcohol eisen, dit is een cursus waarin wordt geleerd hoe alcohol en verkeersdeelname te scheiden. De kosten van de cursus komt voor rekening van de drankrijder.