HEERHUGOWAARD - Zaterdag was het 1 juli, de dag waarop de politie in Nederland mocht gaan werken met een speekseltest om drugsgebruik in het verkeer op te sporen. De primeur voor het eerste ‘slachtoffer’ onder ons soort mensen gaat naar de politie Heerhugowaard, die het presteerde om gelijk zaterdag al te ‘scoren’…

In Heerhugowaard laten ze er dus duidelijk geen gras over groeien: als je een speekseltest hebt gebruik ‘m dan ook maar gelijk, lijkt het politie-motto aldaar. het wordt prijsschieten voor de politie!

Primeur voor Heerhugowaard

En zie, nog op de dag van invoering van de speekseltest die automobilisten, scooterrijders en zelfs fietsers op drugs als cocaïne, xtc en cannabis controleert is het bingo. Wij citeren de Politie Heerhugowaard even die op hun Facebook-pagina trots melding maakt van hun primeur:

Rijbewijs kwijt als bloedtest THC aantoont

Tja, in dit specifieke geval zal er waarschijnlijk weinig discussie mogelijk zijn of de bestuurders fout bezig was. Aangezien er geen melding is gemaakt van aanwezige wiet of hasj in de auto, maar wel van de roemruchte ‘sterke wietlucht’ en van ‘gebruikersmiddelen’ (een idiote benaming voor wat waarschijnlijk een pakje  lange vloei, een grindertje, aansteker en wat tipjes zijn geweest) is deze man of vrouw zo goed als zeker het haasje. Een haasje dat met een beetje pech straks één jaar niet mag autorijden van de rechter…

Opletten dus voor Oom Agent, nog meer dan normaal. Want hoewel dit geval dus appeltje-eitje lijkt vanuit justitie-oogpunt – noem het een heterdaadje – kan je zoals bekend ook nog dagenlang NA je jointje positief testen op THC in je bloed. Het lot van deze onvoorzichtige automobilist in Heerhugowaard kan dus iedereen treffen bedoelen we maar, zelfs als je helemaal niet onvoorzichtig bent geweest.

Alles over de speekseltest

Voor alle details over de op zaterdag 1 juli geïntroduceerde speekseltest en de consequenties voor cannabis consumenten, verwijzen we je graag door naar deze twee recente columns:

Mr. Veldman – Speekseltest maakt wietgebruiker vogelvrij

Mr. Veldman – Nogmaals: de speekseltest