LANGEDIJK – Het bestuur van de Stichting Beddenrace Langedijk trekt de stekker uit misschien wel het populairste evenement van Langedijk; de beddenrace. “Het aantal deelnemers bleef teruglopen, de regelgeving werd strenger en de subsidies zijn drastisch gekort. De energie die het ons jarenlang gaf, ebde steeds meer weg. We hebben met het bestuur unaniem besloten te stoppen”, aldus Willem Witte.
Het huidige bestuur – bestaande uit Judith Schouten, Arno Koster, Willem Witte, Jan Kramer, Fred Hink, Ingrid de Vries en Rosalie Schouten - heeft zich de afgelopen zestien edities ingezet om van de beddenrace een groots sportspektakel te maken. En met succes. In hoogtijden stonden ruim zeventig bedden aan de start. Beddenrace Langedijk was jarenlang het grootste sportevenement van Langedijk.
Energie
Maar liefst 35 keer stond Noord-Scharwoude compleet op z’n kop. Van heinde en verre kwamen mensen een kijkje nemen. Met een trouwe club sponsoren en vrijwilligers werd het evenement steeds groter. De afgelopen jaren bleef het aantal deelnemers echter achter. Tel daarbij op de teruglopende subsidies, strengere regelgeving vanuit de gemeente en het explosief toenemende papierwerk en de beslissing om te stoppen kwam ter sprake. Het valt het bestuur zwaar. “We hebben zulke mooie jaren gekend. Ook 2014 was nog een geweldig editie”, vindt Willem Witte. “Maar het gaf ook steeds meer stress, we voelden de druk van het deelnemersaantal en daarnaast hebben we het er zelf ook gewoon heel druk mee. Het begon steeds meer op echt werken te lijken. Het was uiteindelijk een optelsom en onder aan de streep hielden we er steeds minder energie aan over.” Ook het sportgala houdt hiermee op te bestaan.
Minder deelnemers
“We hebben alles uit de kast getrokken om het aantal deelnemers weer naar het oude niveau te krijgen. Een jaar of tien terug hebben we de sportweek betrokken bij het evenement wat ervoor zorgde dat er weer meer bedden aan de start verschenen, maar dit betekende ook geen verandering in de trend waarbij het aantal toch bleef dalen”, aldus Fred Hink. “Op een gegeven moment was het zelfs zo dat in het laatste uur nog maar tien bedden op het parcours reden. Dan kan je het publiek gewoon niet genoeg bieden”, vult Arno Koster aan. Minder dan vijfendertig bedden aan de start was een magische grens, vond het bestuur. “Dan moet je ook eerlijk zijn, dan organiseer je niet meer het sportevenement wat je wilt, dat past niet langer.” Ook bij andere beddenraces hebben ze te maken met een teruglopend aantal deelnemers. Waar dat aan ligt, weet het bestuur niet. “We kunnen er geen vinger op leggen. Langedijkers vinden het feest erom heen geweldig, maar dat resulteerde helaas niet in inschrijvingen”, legt Judith Schouten uit.
Mooie herinneringen
Hoewel de beslissing zwaar valt, kijkt het bestuur terug op een mooie tijd. “Met een trouwe club sponsoren en vrijwilligers hebben we jarenlang een prachtig evenement neer gezet”, vertelt Jan Kramer. “Het ging altijd goed, het is nooit geëscaleerd, terwijl je toch met een enorme groep mensen bent tijdens het evenement. We zijn hartstikke trots op wat we neer gezet hebben. Langedijk is geweldig, sociaal betrokken. We sluiten niet uit dat we in deze samenstelling nog eens wat gaan organiseren. We kennen elkaar zo goed, in de drukke maanden voor de beddenrace zagen we de leden van het bestuur vaker dan onze eigen partners en kinderen”, grapt Jan.
Het bestuur kiest bewust voor geen ‘laatste editie’. De beslissing is nu genomen, dus de editie van vorig jaar is en blijft de laatste in een fantastische reeks. “We zouden ons nu alweer moeten richten op de volgende beddenrace, maar zijn nog steeds bezig met de afhandeling van de editie van vorig jaar”, aldus Fred Hink. De betrokken partijen worden geïnformeerd. Langedijk neemt afscheid van een geweldige traditie.