Warmenhuizen: Jaap Molenaar van groentenpluktuin Samen Telen vertelt tijdens 2 informatie avonden meer over de werkwijze van de pluktuin: het pergola systeem.  Deze lezingen worden gehouden op: 27 januari om 19.00 uur: Het behouden huis: Dorpsstraat 850 Oudkarspel 29 januari 2015 om 19.00 uur  Buurthuis; Dorpsstraat 126  Warmenhuizen.

Entree gratis. Aanmelden verplicht: 06-52629826 of info@samentelen.bio Op de pluktuin worden ongeveer 40 vollegrondgroenten op een biologische wijze geteeld. De leden kunnen vanaf april tot oktober elke week ongeveer 4 tot 6 verschillende groenten komen plukken.

Jaap Molenaar zal tijdens de lezing meer vertellen over het pergola systeem: hierbij werken tuinders en leden samen middels een aantal afspraken. Bijvoorbeeld:  risicodeling van de oogst. Hiermee  wordt bedoeld dat als de oogst van een bepaalde groente meevalt  dat u hiervan profiteert en u hiervan  meer  kunt plukken. Valt de oogst tegen dan zal u van een bepaalde groente minder kunnen plukken.

De pluktuin is een goed alternatief voor mensen die geen tijd hebben om een moestuin te onderhouden maar  toch zelf hun verse groenten willen plukken.Andere voordelen van de pluktuin: u weet waar uw groenten vandaan komt, wie de groenten heeft geteeld, dat de groenten vers zijn en er geen bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt en dat u in de gelegenheid gesteld wordt om af en toe mee te helpen met diverse tuinklussen, afhankelijk van uw tijd en interesse. De tuin biedt een prachtige plek om samen te komen en heeft tevens een educatieve functie voor jongeren die meer betrokken worden bij het proces van groenten telen.