Tijdens warme zomerdagen als het druk is op het water, kunt u ze tegenkomen: de politie of de toezichthouders van het recreatieschap. Wat ze vooral tegenkomen? Kinderen onder de 12 jaar en ouders die niet op de hoogte zijn van de regels. Kent u de regels? We zetten ze graag voor u op een rij. Zo komt u niet voor onaangename verrassingen te staan.

Wijkagent en schipper Amber de Goede uit haar zorgen: “Vaak zijn ouders niet op de hoogte van de regels die gelden op het water. Ze laten hun kind soms al heel jong alleen het water opgaan en wat er dan gebeurt, daar kijken ze verder niet naar om. Een zwemdiploma is niet voldoende. Kinderen onder de 12 jaar mogen gewoon geen motorboot besturen.”

Controle
Met name de leeftijd, de snelheid en het vaarbewijs zijn aandachtspunten van de controles op het water. Tijdens het vaarseizoen, van april t/m september, houden politie en de toezichthouders van het recreatieschap het water van Langedijk scherp in de gaten. Er wordt op wisselende tijden gecontroleerd, overdag en ’s avonds. De Goede: “We maken geen uitzondering. Te jong is te jong en te hard is te hard. Je riskeert een boete als je je niet aan de regels houdt. Een eerste snelheidsovertreding kost al snel € 90. Daarna gaat de boete oplopen. Jonge kinderen van 12 tot en met 18 jaar verwijzen we door naar Bureau Halt. Zij krijgen dan een taakstraf. In plaats van buiten varen, moeten ze dan binnen een opstel schrijven. Dat vinden ze vaak niet leuk.” Een tip: het is mogelijk om een boot in combinatie met de buitenboordmotor te laten afstellen naar een lagere snelheid.

Veiligheid
Veiligheid op het water is belangrijk. Zeker als iedereen massaal het water opzoekt, moet er rekening worden gehouden met elkaar. De plekken waar het druk is, zoals de Noorderplas, het Oosterdelgebied en het Kanaal Alkmaar-Kolhorn, worden goed gecontroleerd door politie en toezichthouders. “Veiligheid in het verkeer vinden we heel normaal”, vertelt De Goede. “Maar op het water word ik wel eens vreemd aangekeken. Een voorbeeld: ik heb meegemaakt dat een jongen van 10 jaar in een motorboot op de Achterburggracht voer, met toestemming van zijn ouders. Ik ben met hem meegevaren naar zijn huis en sprak zijn vader, die zei: ‘Dat moet toch kunnen’. Ik zei: ‘Goh meneer, dus als uw zoon 14 jaar is, laat u hem ook op een scooter rijden?’ Zijn reactie: ‘Maar dat is iets anders’. Veel mensen denken zo, maar het is niet anders op het water. Het is precies hetzelfde als in het verkeer.”

Regels
Welke regels gelden er op het water in Langedijk?

  • De maximum vaarsnelheid is 6 km/u. Alleen op het kanaal Alkmaar-Kolhorn mag harder gevaren worden, namelijk 9 km/u.

  • Een motorboot die harder kàn varen dan 20 km/u, mag alleen worden bestuurd door iemand die ouder is dan 18 jaar en over een vaarbewijs beschikt.

  • Kinderen tussen de 12 en 16 jaar mogen alleen een motorboot besturen die niet harder kàn dan 13 km/u. Onder de 12 jaar dus helemaal niet.

  • Varen met een mechanisch (of elektrisch) aangedreven boot in het Oosterdel is niet toegestaan. Je kunt hier wel ontheffing voor aanvragen in sommige gevallen (zie www.oosterdel.nl). Roeien, surfen en kanoën mag wel.

  • Op het water en op openbare speelplaatsen mag geen alcohol gedronken worden.


Boetes
Bij overtreding, riskeert u een boete. De hoogte van de boete kan variëren.

  • Wie nog geen 18 jaar oud is en toch een boot bestuurt die sneller kàn dan 20 km/u, riskeert een boete tussen de €90 en € 210.

  • Wie ouder is dan 18 jaar en niet over een vaarbewijs beschikt en tòch een boot bestuurt die sneller kàn dan 20 km/u, riskeert een boete van € 550.

  • Mensen die met een mechanisch aangedreven boot varen in het Oosterdel zonder vergunning, riskeren een boete van €230.

  • Bij varen met teveel drank op krijg je een dagvaarding.