Langedijk – Er zijn nieuwe plannen voor de voormalige locatie van Zonnegrond op bedrijventerrein Breekland. Een groep investeerders werkt aan aan de realisatie van een natuurijsbaan. Dat zou een primeur zijn voor de provincie.

De ambitieuze plannen zijn in een vergevorderd stadium. Het benodigde materiaal is recent overgenomen van FlevoOnIce. Ook zouden er concrete afspraken met de gemeente Langedijk zijn gemaakt over het verstrekken van de de benodigde vergunningen. Alleen de financiering is nog niet helemaal rond. Maar de initiatiefnemers, verenigd in collectief Koudegrond, zijn overtuigd dat voldoende Langedijkers geld willen steken in dit unieke project.

Ouderwetse schaatspret


“De winters zijn al lang niet meer wat ze geweest zijn. Als je wilt schaatsen, moet je naar de kunstijsbaan Alkmaar of Hoorn. Daar ligt weliswaar ijs, maar je ervaart niet het ware wintergevoel. Dat hebben we afgelopen jaren vaak genoeg gehoord. Daar gaan we dus wat aan doen met onze plannen voor een natuurijsbaan. Langedijk heeft immers een roemrucht verleden als het gaat om water en ijs. Met dit initiatief spelen we daar op in”, aldus Ton de Goor.

Opening rond IJsheiligen

Samen met een groep investeerders heeft hij zijn plannen terdege voorbereid. “Deelnemers kopen een aandeel en krijgen daarvoor hun leven lang gratis toegang tot het ijs. Ook mogen zij dit jaar meedoen aan wedstrijden waarvoor we schaatsheld Jan Blokhuijzen gaan benaderen. Op die manier maken we van Langedijk weer een ouderwetse schaatsgemeenschap! Het idee is dat we stroom opwekken via een nieuwe windmolen. Voor specifieke adviezen gaan we de lokale schaatsvereniging raadplegen. Rond IJsheiligen is de opening gepland. Als we uitgaan van alle enthousiaste geluiden over dit initiatief, voorspel ik een jaar met veel en langdurig schaatsplezier”, aldus De Goor.

Bron: Rottekool.nl