Het Langedijker huis aan huis krant van Rodi Media heeft vandaag een artikel geplaatst die overgenomen is van Rottekool.nl. In dit artikel werd gesuggereerd dat de kermisgangers van Langedijk een bierglas moesten kopen op het gemeentehuis in Zuid-Scharwoude. Nu heeft de gemeente inderhaast een rectificatie online geplaatst en er afstand van genomen. op de site stond onderstaand verhaal.

De kermis in Zuid-Scharwoude staat weer voor de deur. Zoals elk jaar stromen er dan liters bier door de tap. De gemeente wil het aantal plastic glazen afval drastisch terugdringen. Daarom zijn er voor elke inwoner van Langedijk speciale kunststof glazen. Die zijn vrijdag af te halen bij het gemeentehuis.


Om discussies aan de bar te voorkomen en om de afvalhoop te beperken, introduceert de gemeente Langedijk een speciaal glas. Het is van kunststof en iets langer dan een doorsnee bierglas. Bij afgifte wordt de leeftijd van de aanvrager gecontroleerd. Kermisgangers die niet in Langedijk wonen, kunnen bij speciale Pint to Go-kraampjes voor één euro zo’n glas kopen.


Helder als glas


Vaak zijn kunststof glazen zo slecht van kwaliteit, dat je bij wijze van spreken een bijsmaak krijgt als je het leegt. Ook liggen lichte glazen niet lekker in de hand. Met die ervaringen in het achterhoofd, is een glas ontwikkeld dat er uitziet als een traditioneel bierglas, maar veel lichter is en niet kan breken. Het is onder meer gemaakt van groenteafval, dus ook nog minder belastend voor het milieu. Bovendien is het iets groter dan een standaard bierglas! Dat zal de kermisgangers aanspreken.


Lege bekers inleveren


“Bij het Indian Summer Festival worden jaarlijks tienduizenden lege bekers verzameld. Dat inspireerde ons tot dit initiatief. Tijdens de Langedijker kermis worden heel wat glazen geleegd. Vaak belanden die op straat. Daar willen we wat aan doen. Daarom hebben we een helder glas laten ontwikkelen waarin tien procent meer bier kan dan in een traditioneel bierglas. Dat glas bieden we per twee stuks aan voor slechts één euro. Het kan alleen op vrijdag 16 september van 14.00 – 17.00 uur persoonlijk op basis van een geldig legitimatiebewijs worden opgehaald bij het gemeentehuis”, aldus burgemeester Hans Cornelisse,


Meer bier voor minder geld


Op die manier kan de leeftijd van de aanvrager kan worden gecontroleerd. Immers, onder de achttien wordt er geen alcohol geschonken. Maar waarom een eigen bijdrage? Cornelisse: “Het glas heeft tien procent meer inhoud. Dat drinkt de gemiddelde kermisganger er snel uit. Ons voordeel zit hem in het verkleinen van de afvalberg. Zowel de horeca als de gemeente zijn daar blij mee, Daarom hebben wij samen dit glas ontwikkeld. De prijs van een biertje in een gewoon glas of het speciale glas is gelijk, maar de inhoud scheelt tien procent. Zie dat als een passende beloning voor de milieubewuste kermisganger. Dit jaar is er alleen een bierglas. Als de proef aanslaat, komen er volgend jaar ook glazen voor wijn en fris.''


De gemeente Langedijk neemt afstand van de berichtgeving in het Langedijker Nieuwsblad van 14 september.


Daarin wordt gesuggereerd dat de gemeente vrijdag 16 september bij het gemeentehuis speciale bierglazen verkoopt voor de kermis in Zuid-Scharwoude.  

Dit bericht, afkomstig van de beheerders van de website www.rottekool.nl, is niet waar. De gemeente verkoopt op vrijdag 16 september geen bierglazen en de burgemeester heeft over dit onderwerp niet gesproken met de beheerders van deze website. Zijn woorden in dit artikel zijn verzonnen.