Stichting De Koog gaat per 1 september 2015 het jeugdhuis in Sint Pancras nieuw leven inblazen. Het jeugdhuis heeft sinds november 2013 leeggestaan, maar daar komt nu verandering in. Het college heeft 19 mei het besluit genomen om het jeugdhuis voor een jaar aan Stichting De Koog te verhuren.

Vanaf 1 september 2015 start Stichting De Koog met activiteiten in het jeugdhuis. Wethouders Bert Fintelman en Jasper Nieuwenhuizen zijn blij met deze ontwikkeling. “Het gebouw wordt weer gebruikt waarvoor het bedoeld is: jeugd. We hebben veel vertrouwen in Stichting De Koog.”

Het jeugdhuis in Sint Pancras is een van de gemeentelijke panden die in het accommodatiebeleid staan. “Het college heeft de voorkeur uitgesproken om het jeugdhuis voor een jaar te verhuren”, licht wethouder Jasper Nieuwenhuizen toe. “Na dit jaar wordt besloten of Stichting De Koog het gebouw wil kopen van de gemeente. Daarom wordt in het huurcontract een optie tot koop afgesloten.”

Activiteiten voor jongeren

Stichting De Koog bestaat uit Auke Zeijlstra, Hugo van Arem en Rick van Dijkhuizen. Zij organiseren al een paar jaar activiteiten aan voor jongeren van 12 tot met 18 jaar. Eerst in de Roode Leeuw in Zuid-Scharwoude en nu in een deel van Concordia in Noord-Scharwoude.

De stichting was op zoek naar een eigen plek. De heren Zeijlstra, Van Arem en Van Dijkhuizen kwamen in contact met Maarten van der Molen, die eerder al het idee opvatte om iets met het jeugdhuis in Sint Pancras te gaan doen. Van der Molen en Stichting De Koog gaan de samenwerking aan. Stichting De Koog heeft ervaring met jeugdactiviteiten en heeft ook vrijwilligers met ervaring.