Op dinsdag 9, woensdag 10, donderdag 11 en vrijdag 12 september komen opnieuw de Buurtauto’s van ‘Stop Woninginbraken’ naar Langedijk. Inbraakpreventieteams zijn op deze dagen actief in wijken in Zuid-Scharwoude en Oudkarspel. Inwoners van Langedijk ontvangen huis-aan-huis voorlichting over hoe zij de kans op een woninginbraak kunnen verkleinen.


In augustus kwamen de buurtauto’s al in Sint Pancras en Noord-Scharwoude. Burgemeester Hans Cornelisse: “Dit was een succes. De preventiemedewerkers ontvingen veelal positieve reacties van de inwoners bij wie zij aan de deur zijn geweest. Dat was voor ons aanleiding om de buurtauto’s ook in Zuid-Scharwoude en Oudkarspel in te zetten. We kiezen de wijken op grond van politiecijfers. Uit die cijfers blijkt waar in Langedijk herhaaldelijk wordt ingebroken.”


Er worden preventieadviseurs van ISA Security ingezet. Ze rijden in herkenbare auto’s door de wijk en gaan in gesprek met bewoners. Zij geven gratis voorlichting en advies over het beter beveiligen van de woning en vertellen bewoners wat zij kunnen doen om de kans op een inbraak te verkleinen. De preventieadviseurs geven ook uitleg over verdachte situaties, het herkennen en melden ervan. Ze zijn herkenbaar aan rode hesjes met het logo ‘Stop Woninginbraken’ erop.


De gemeente Langedijk werkt samen met politie, Openbaar Ministerie en andere partijen om het aantal woninginbraken terug te dringen. Sinds 1 juli rijden er door de 38 gemeenten van de Politie-eenheid Noord-Holland herkenbare Buurtauto’s Stop Woninginbraken met daarin preventieteams. Dit regionale project wordt mogelijk gemaakt door subsidie van het ministerie van Veiligheid en Justitie.


Meer informatie over dit project: Een veilige woning heeft u zelf in de hand