Betaald parkeren op straat in Alkmaar verandert vanaf 24 mei 2016 door de invoering van kentekenparkeren.

Betaald parkeren op straat in Alkmaar verandert vanaf 24 mei 2016 door de invoering van kentekenparkeren. Vanaf dan voeren parkeerders bij de parkeerautomaat hun kenteken in en kunnen zij na betaling direct hun weg vervolgen. Zij krijgen nog wel een parkeerkaartje als betaalbewijs, maar dat hoeft niet meer achter de voorruit van de auto gelegd te worden.

In de periode dat het kentekenparkeren wordt ingevoerd, krijgen parkeerders hulp en uitleg ter plaatse van instructieteams. Naast kentekenparkeren blijft het gemak van belparkeren bestaan, waarbij de parkeerder betaalt via een app op de mobiele telefoon.

Privacy gewaarborgd
Bij kentekenparkeren scant de parkeercontroleur het kenteken van een geparkeerd voertuig om te zien of er voor het parkeren is betaald. De controleur krijgt daarbij geen informatie te zien over de eigenaar van het voertuig of over de betaalwijze; de privacy van parkeerders is dus gewaarborgd. Het scannen van kentekens maakt handhaving een stuk efficiënter en minder foutgevoelig, zowel voor parkeerders als handhavers.