Langedijk herdenkt, Langedijk viert.


Zoals elk jaar wordt ook in Langedijk op verschillende plekken stilgestaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei. Dit jaar is er ook op Bevrijdingsdag, 5 mei, een programma om onze vrijheid te vieren.

Vlag halfstok 
Wij vragen inwoners van de gemeente vanaf 18.00 uur tot zonsondergang de vlag halfstok te hangen. De vlag gaat  ‘in top’ op 5 mei.


Programma Sint Pancras, 4 mei 2015


19.00 uur: oecumenische dienst in het kerkelijk centrum De Regenboog, Bovenweg in Sint Pancras. Voorganger: ds. Bijman. Spreker namens de gemeente: burgemeester Hans Cornelisse.

19.30 uur: stille tocht naar het monument bij de spoorwegovergang aan de Bovenweg. 19.40 uur: inleidende muziek, muziekvereniging Aurora uit Koedijk en welkom door de burgemeester.

19.58 uur: ‘Taptoe Signaal’, gevolgd door twee minuten stilte.

Vervolgens speelt Aurora twee coupletten van het Wilhelmus, de aanwezigen worden uitgenodigd mee te zingen; de tekst van de twee coupletten wordt ter plaatse uitgedeeld. Hierna zullen vertegenwoordigers van de gemeentebesturen van Langedijk en Alkmaar kransen bij het monument leggen, gevolgd door andere organisaties, jongeren en het publiek, geassisteerd door leden van de Scouting Dirk Duyvel uit Alkmaar. Na de herdenking kunt u elkaar ontmoeten in “The Rose” aan de Herenweg 209 te Alkmaar.


Programma Noord-Scharwoude, 4 mei 2015


19.00 uur: bijeenkomst in Kloosterhof, Noord-Scharwoude. Sprekers: ds. Bart Santema, namens de Raad van Kerken en wethouder Jan Piet Beers namens de gemeente Langedijk. Twee leerlingen zullen een gedicht voordragen. De muzikale omlijsting is in  handen van de heer Bert Rootmensen.

19.40 uur: stille tocht naar het monument aan de Charlotte de Bourbonstraat.

19.45 uur: kerkklokken luiden. Inleidende muziek door Excelsior bij het monument en welkom door wethouder Beers.

19.58 uur: ‘Taptoe-signaal’, gevolgd door twee minuten stilte.

Hierna speelt Excelsior twee coupletten van het Wilhelmus. Aanwezigen zijn hartelijk uitgenodigd om ons volkslied mee te zingen; de tekst wordt bij het monument uitgedeeld. Vervolgens worden kransen en bloemen gelegd door het gemeentebestuur, het Centraal Oranje Comité, Nederlandse veteranen, Rode en Groene Baretten, namens de familie Zijp, scholieren en het publiek. De scouts zullen hierbij assisteren en de leiding is in handen van Rieneke Bak en Rob Vroegop.

Na afloop is er gelegenheid om in Kloosterhof nog wat na te praten.

Meer informatie over de programma’s op 4 en 5 mei:www.langedijkherdenkt.nl


Programma voor 5 mei


Op en rondom Bevrijdingsdag zijn er op verschillende locaties in Langedijk activiteiten.
Atleten, Paarden en Bevrijdingsvuur

Dinsdag 5 mei

Locatie 1: Witte Kerk te Sint-Pancras om circa 12.15 uur.

Locatie 2: de Binding, Zuid-Scharwoude om circa 13.00 uur.

Op 29 augustus 1939 werd de algemene mobilisatie afgekondigd. Ruim 200.000 dienstplichtigen moesten zich melden. Ook werden auto’s en fietsen gevorderd en zo kwamen eveneens ongeveer 33.000 paarden het leger binnen. Op 1 september viel Duitsland Polen binnen en was de tweede wereldoorlog een feit. Vandaag kunnen de paarden ongestoord en vreedzaam meedoen aan Bevrijdingsdag en sieren zij de aankomst van atleten in Sint-Pancras op. De atleten hebben het Bevrijdingsvuur opgehaald in Wageningen en zijn rond middernacht aan een estafette begonnen richting Langedijk. Zij worden kort na het middaguur begroet bij het Witte Kerkje in Sint-Pancras door leden van het 5 mei comité en door fraai opgetuigde paarden van manege Beukers. Na een korte stop gaan zij in rustig tempo naar de eindbestemming: de Binding. Tegenover de ingang van de Binding staat en welkomstcomité hen op te wachten, het loopt dan tegen enen. Burgemeester Cornelisse spreekt een woord van welkom en neemt de fakkel in ontvangst, waarmee het Langedijker Bevrijdingsvuur wordt aangestoken. De muzikale omlijsting bij de Binding zal worden verzorgd door een ensemble onder leiding van de heer Bert Rootmensen. www.manege-beukers.nl
Bibliotheek Langedijk, thematafel over Tweede Wereldoorlog en 70 jaar bevrijding

Locatie: De Binding, Zuid-Scharwoude
Periode: 10 april - 9 mei

De stapel boeken die betrekking heeft op de tweede wereldoorlog reikt van hier tot….. De afmeting valt nog nauwelijks in te bevatten getallen uit te drukken. De bibliotheek presenteert een selectie uit de boeken over die indrukwekkende periode uit onze geschiedenis. Een aantal klassiekers, door particulieren ter beschikking  gesteld, ligt ter inzage. Het geheel zal op een overzichtelijke thematafel worden samengebracht en biedt zeker ook voor scholen de gelegenheid langs te komen en een kijkje te nemen. Zie voor openingstijden en nadere informatie de website van de bibliotheek.

In aanloop naar 5 mei, 70 jaar bevrijding,  organiseert het 4 mei Comité in samenwerking met de bibliotheek een lezing over Fascisme door R. te Slaa op donderdag 16 april. Informatie en aanmelden kan via de website van de bibliotheek.  www.bibliotheeklangedijk.nl
Bevrijdend Dansen in De Binding

Locatie: de grote hal van De Binding, Zuid-Scharwoude

Tijd: dinsdag 5 mei 16.00 - 17.00 uur

Kom zelf ervaren hoe het is om ongebonden te dansen op muziek uit de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw. Ballroom dansen, op muziek van The Ramblers, of van Catherina Valente. Herinnert u zich nog: Que sera, sera? Of Love Letters in the Sand? Blue Berry Hill? Of het nu gaat om de simpele Quickstep, een strakke Tango, een romantische Engelse Wals (of heeft u liever de Weense?). Het kan allemaal op 5 mei in de Binding! Vier een bevrijdende party van 16.00 uur tot circa 17.00 uur in de grote hal van de Binding. De toegang is vrij! Drankjes zijn voor eigen rekening. Het dansen wordt georganiseerd onder de deskundige leiding van Dansschool Schavemaker uit Noord - Scharwoude die met ervaren dansers het goede voorbeeld geeft en u mag kijken, maar ook gezellig met ons mee dansen.www.dansschoolschavemaker.nl“Langedijk bevrijd”

Locatie: ‘t Regthuis, Dorpsstraat 861, Oudkarspel

Tijd: zondag 3 mei van 13.00 tot 17.00 uur en dinsdag  5 mei 14.30 – 17.00 uur.

Stichting Langedijker Verleden opent  het seizoen op 18 april in ‘t Regthuis haar nieuwe expositie “Langedijk bevrijd”. In deze expositie krijgen de gebeurtenissen en ontwikkelingen in Langedijk na de bevrijding alle aandacht. De bezoeker ziet de bevrijdingsfeesten, de opening van het oorlogsmonument, de voedselvoorziening, de bonnen en het nieuwe geld in foto’s, krantenartikelen en voorwerpen, maar ook de terugkeer van burgemeester Schelhaas en de opstart van de politiek en de noodgemeenteraad. Een apart verhaal vormt de opvang van kinderen uit de grote steden tijdens de hongerwinter en de rol van de firma’s Hart en Eecen.  www.langedijkerverleden.nlOude films - nieuwste techniek

Films uit het dorp Oudkarspel en een documentaire over bevrijd Nederland 1945. 

Locatie: Het Behouden Huis, Dorpsstraat 850,  Oudkarspel

Tijd: doorlopende voorstelling op dinsdag 5 mei vanaf 15.00 uur

Het Behouden Huis is Oudkarspel beschikt over gloednieuwe en supermoderne faciliteiten en kan onder andere films op groot scherm vertonen. Er zijn dorpsfilms die betrekking hebben op Oudkarspel, maar er is ook een documentaire over de tweede wereldoorlog en dan met name het laatste jaar van die oorlog en de bevrijding. Onze ‘eigen’ kunstschilder Joop Bakker exposeert eveneens op Bevrijdingsdag, ja zelfs die hele bevrijdingsweek in het Behouden Huis: u bent van harte welkom zijn creaties te komen bekijken. www.behoudenhuisoudkarspel.nl en www.joopbakker.nl

Oude films in De Pathéfoon

Films over vroeger in Zuid-Scharwoude en een documentaire over het bevrijde Nederland van 1945.

Locatie: Dorpsstraat 426, Zuid-Scharwoude.

Tijd: doorlopende voorstelling op dinsdag 5 mei vanaf 15.00 uur.

De Pathéfoon is een gezellige filmzaal in vergroot huiskamer formaat. Gastheer Dirk de Graaf zal  een paar dorpsfilms laten zien waaronder de fraaie documentaire die ooit  Dr. Wilmink, toenmalig huisarts, in 1937 maakte van een uitstapje van ‘bejaarden’ naar Schiphol. (Ze gingen ook nog vliegen!) Beelden van een vooroorlogs dorp waar gevoelens van verbazing en melancholie worden opgeroepen. Uiteraard is er meer directe aandacht voor de Tweede Wereldoorlog in een documentaire over bevrijd Nederland.www.pathofoon.blogspot.nl en www.langedijkviert.nl