Op donderdag 2 april starten de gemeente Heerhugowaard, Rataplan Kringloopwinkels en de NS een opruimactie op het station van Heerhugowaard.

Achtergelaten en fout geparkeerde fietsen worden dan weggehaald. Omdat ook veel Langedijkers hun fiets hier stallen, brengen we deze actie onder uw aandacht.

De politie gaf aan dat een rommelig aanzien op het station vandalisme uitlokt. De opruimactie moet een veilig en uitnodigend stationsgebied opleveren - en daarnaast flink wat stallingsruimte. Naar schatting zijn 20 tot 25% van de fietsen op het station in Heerhugowaard weesfietsen of wrakken.
Fietsen worden gelabeld

Bij de actie wordt gekeken naar weesfietsen, wrakken en fout geparkeerde fietsen. Deze worden allemaal apart gelabeld. Weesfietsen en wrakken worden al op 31 maart gelabeld. De eigenaar heeft dan twee dagen om de fiets op te halen. Foutgeparkeerde fietsen worden ’s ochtends op 2 april gelabeld en ’s middags ook al meteen weggehaald.
Fiets terughalen bij Rataplan
Wanneer iemand zijn of haar fiets weer terug wil nadat deze is opgeruimd, kan deze ophalen bij Rataplan in Alkmaar. Alle opgeslagen fietsen worden geregistreerd op www.verlorenofgevonden.nl. De eigenaar moet bij het ophalen de fietssleutel en identificatie meenemen. Rataplan bewaart de fietsen nog 13 weken voordat ze eventueel opgeknapt worden en in de verkoop gaan.