De stroomvoorziening in delen van Noord-Holland en Flevoland komt langzaam weer op gang na de stroomstoring eerder vrijdagochtend. De oorzaak van de storing was een mankement in het hoogspanningsstation in Diemen.

Volgens netbeheerder Tennet was er geen sprake van brand en waren er geen gewonden gevallen. De storing had een technische oorzaak. Het hoogspanningsnetwerk is weer helemaal hersteld. Liander regelt nu het herstel van het laagspanningsnetwerk waarvan particulieren afhankelijk zijn.


Wie nog wel last heeft van de stroomstoring wordt gevraagd om niet met alarmnummer 112 te bellen. „Dit om overbelasting van het netwerk te voorkomen”, laat het korps Gooi- en Vechtstreek weten op Twitter.

Openbaar vervoer


Ook Schiphol was getroffen door de stroomstoring. Ook hier is de stroomvoorziening weer hersteld. Inkomende vluchten kunnen nog wel vertraagd zijn of zelfs omgeleid worden.

De treinenloop zal nog de hele dag de gevolgen ondervinden van de stroomstoring, laat de NS weten. Er zal sprake zijn van vertragingen of uitgevallen verbindingen in Utrecht, Noord- en Zuid-Holland, aldus het spoorbedrijf.

De NS is intussen ook druk bezig om de reizigers uit de ongeveer twintig in open gebied gestrande treinen te halen. Deze mensen worden met bussen vervoerd.

Op een aantal stations is het als gevolg van de stroomstoring en de treinenuitval erg druk. Met name in Amsterdam staan veel reizigers te wachten, aldus de zegsman. Ook de borden op de stations werken nog niet allemaal.